algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Antich: «Estic a la disposició del partit per encapçalar la candidatura autonòmica»

El secretari general del PSIB-PSOE lamenta que el debat intern no hagi tingut profundidat i crida a la cohesió interna

Francesc Antich serà reelegit avui secretari general del PSIB-PSOE. En aquesta entrevista, realitzada dijous, repassa la situació del seu partit i els conflictes interns que han marcat els darrers mesos. Presenta com a aval la sintonia amb la direcció estatal i reconeix que Palma s'ha de convertir en un objectiu estratègic. Es posa a disposició del partit per encapçalar la candidatura autonòmica, però així mateix recorda que l'organització té més gent coneguda i fent feina en primera línia. No creu que la seva partida a Madrid representi una dificultat per a la visualització de la tasca de l'oposició al Parlament balear.

-El darrer any en el PSIB-PSOE ha estat mogut. Què ha succeït?
-La pèrdua del Govern és fonamental per explicar-ho. Obrí un debat en el partit, un debat que en ocasions ha tingut massa calentor i que ha sortit massa cap a fora. El més important de tot és que tinguem la capacitat d'escoltar tothom, d'acceptar que no tot aquell que tengui una idea diferent del partit ha d'anar malament. Hem de llevar del debat les qüestions personals i anar al fons. També és vera que, en relació amb el projecte, el debat no ha estat gaire profund. L'han marcat els eixos Part Forana/Palma i castellanoparlants/catalanoparlants, qüestions que haurien d'estar totalment superades. Vull que a la direcció hi hagi les millors persones i les millors persones estan repartides en tots els sectors.

-El PSIB-PSOE ha fet la impressió de partit poc seriós? Sembla com si les grans lleis -Estatut, Llei de Normalització, etc.- no s'haguessin aprovat amb el seu vot.
-Pot fer la impressió que aquest debat s'utilitza amb altres finalitats. Així com el partit a les Balears sempre havia tingut això clar, per ventura no hi havia hagut mai tanta de sintonia amb la direcció estatal. El missatge de Rodríguez Zapatero és donar resposta a la pluralitat, de reforçar el funcionament federal. Això no és incompatible amb el fet de ser el partit de la cohesió social i de la proximitat. Tenim un projecte global per a l'Estat arrelat en cada un dels territoris.

-També hi ha hagut un sector del partit que ha presumit de «nacionalista».
-El PSOE ha estat sempre un partit federalista i tots ho hem de tenir clar. La gran majoria del partit ens trobam còmodes amb aquesta idea.

-Comentau les frases: «Hem de ser més PSIB que PSOE» i «la llengua catalana és un senyal d'identitat del partit».
-No sé si aquesta darrera frase l'ha dita mai ningú. Tots entenem que la llengua catalana és un senyal d'identitat de les Balears. La primera frase es diu en un moment donat, quan creim que ens havíem d'esforçar per arrelar més el partit al territori. En aquest moment, la frase és PSIB-PSOE, un projecte global arrelat a les Balears.

-Pot ser alternativa un partit amb la Part Forana caminant cap a un costat i la badia de Palma cap a l'altre?
-Hem de ser un partit plural, capaç d'arribar a acords que siguin el nostre projecte. I en el projecte no hi ha tantes de diferències. El partit no serà alternativa sense la badia de Palma ni tampoc sense la Part Forana. Ningú no pot pensar que els altres ho fan tot malament.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris