nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 10°
12°

Salut ja ha enviat a Barcelona cinc bosses de sang de cordó umbilical

La iniciativa va començar a funcionar el passat dia 15 de juny

ALBA GONZALEZ.Palma
La Conselleria de Salut i Consum, en col·laboració amb la Coordinació Autonòmica de Trasplantaments de les Illes Balears i el Banc de Sang, ha posat en marxa el circuit de recollida de sang de cordó umbilical de nounats. El projecte, que es va iniciar el 15 de juny, ja està duent a terme les col·lectes, i ja se n'han enviat cinc unitats al Banc de Sang de Cordó de Barcelona, que serà l'encarregat de la conservació de totes les bosses que es recullin a les Illes Balears.

La sang procedent del cordó umbilical podrà ser utilitzada per realitzar un trasplantament a qualsevol malalt que ho necessiti, encara que especialment aquesta sang va dirigida als malalts de leucèmia, especialment a nins i adults de poc pes, ja que «la quantitat de sang que s'extreu del cordó és limitada», segons explicà ahir el director gerent de la Coordinació Autonòmica de Trasplaments de les Illes Balears, Antoni Gayà. La sang del cordó umbilical aporta avantatges en la seva utilització ja que és molt rica en cèl·lules mare generadores de sang i a més els requisits de tolerància són menys rígids que als transplants de medul·la òssia.

El programa de la Conselleria de Salut suposa l'establiment d'una xarxa de recollida en les diferents maternitats de les Illes, de les quals s'extreurà la sang que serà analitzada i registrada per la Fundació Banc de Sang i Teixits de les Illes Balears, i enviada al Banc de Sang de Cordó de Barcelona. Aquesta iniciativa és pionera a nivell estatal, ja que segons explica el director d'Avaluació i Acreditació, Jaume Orfila, cada banc de sang recull les unitats en el seu àmbit territorial.

Actualment, existeixen set bancs de sang de cordó a tot Espanya, amb un total de 15.000 unitats criopreservades. El Banc de sang de cordó de Barcelona en conserva 6.000 unitats. Abans de la creació d'aquest circuit, l'única opció terapèutica existent per al tractament de la leucèmia era el trasplantament de medul·la òssia, del qual existeixen registrats a les Illes entorn de sis-centes persones.

«Encara queden molts dies per seguir endavant i perfeccionar el sistema, però això mostra el repte i voluntat que hi ha hagut per posar en marxa el banc de sang de cordó», segons assegurà el director gerent del Banc de Sang de les Illes Balears, Víctor Gistau.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris