algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

El PSIB obre el seu X Congrés amb l'objectiu de superar la crisi interna

Antich serà reelegit líder d'un partit amb «vocació de tornar al Govern»


Tot està preparat per a la inauguració -avui a les 10.45 hores- del X Congrès del PSIB; una oportunitat única perquè supurin les ferides del partit i que ara mateix es materialitzen en una divisió interna gairebé insostenible.

L'actual secretari general i únic candidat a ocupar aquest càrrec dins la formació, Francesc Antich, sap que tancar en fals la cita congressual regional implicaria quatre anys més d'escissió i, per tant, afrontar des d'una posició de debilitat la «reconquesta» del Govern de les Illes. Precisament aquest és el principal repte dels socialistes de les Illes que, amb la mirada posada al 2007 i al Consolat, intentaran enfortir-se per dins per projectar-se millor portes a fora. Antich intentarà conformar una Executiva «forta i de consens», en la qual tindran cabuda les persones «més i millor preparades», amb independència del sector al qual representin.

En aquest sentit, tot i que encara no ha transcendit la seva composició, seria lògic que a la nova direcció, a més dels secretaris insulars (Armengol, Barceló i Tarrés) i fossin presents efectius com l'actual delegat del Govern, Ramon Socias, o els batles dels municipis mallorquins governats pel PSIB-PSOE (Algaida, Puigpunyent, Binissalem i Lloseta).

Però l'únic segur abans que es tanquin les negociacions entre les diferents «famílies» és que la Comissió Executiva que elabori el secretari general serà paritària (50 per cent de dones i homes) i que rebrà l'encàrrec d'impulsar un projecte de partit similar al que propugna Rodríguez Zapatero al PSOE federal. L'organització, segons explica el mateix Antich, ha d'estar més propera i arrelada a la societat i ha de vetlar per la cohesió territorial de les Illes i de l'Arxipèlag amb la resta d'Espanya.

Per la resta la direcció regional que surti elegida el pròxim diumenge (després que Antich sigui reelegit avui mateix) tindrà una quinzena de membres, aproximadament, i en ella estaran representats el màxim possibles d'agrupacions locals.

Els encarregats de votar els nous òrgans de direcció del PSIB seran els 208 compromissaris designats per les 55 delegacions de les Illes presents al Congrés. Mallorca aporta 154 representants; Menorca 27 i Eivissa-Formentera 18. Les Joventuts Socialistes tindran 7 delegats i Izquierda Socialista 2.

Un dels «misteris» de la cita d'aquest cap de setmana consisteix a saber el suport que tindrà la candidatura d'Antich i l'Executiva que formi. Dins el sector crític molt haurien de canviar les coses perquè l'agrupació de Calvià, encapçalada per l'exbatlessa Maragarita Nájera, no optàs per abtenir-se (els estatuts impedeixen votar en contra). Pel que fa a l'agrupació de Palma-Ponent, que lidera el regidor Ramon Torres i que és la que més delegats aporta (25), sembla que el vot podria estar dividit entre el «si» l'abstenció.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris