bruma
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Sa Nostra i la UIB confirmen que l'economia continua estancada

Sense parlar de crisi indiquen que la situació és «preocupant, fràgil i vulnerable

El Centre de Recerca Econòmica -CRE- de Sa Nostra i la UIB presentà ahir el desè informe de cojuntura. El director del CRE, Antoni Riera, fou molt clar en afirmar que «les dades recollides entre els mesos de gener i març de 2004 no ens permeten parlar de recuperació».

De fet, la predicció que l'organisme fa sobre l'evolució del PIB balear d'abril a juny (1'1%) podria registrar un descens de dues dècimes respecte l'1'3% estimat pel primer trimestre de 2004. Entre les causes d'aquesta desacceleració s'hi troben «l'apatia del sector serveis i l'esgotament del model turístic tradicional i massiu de sol i platja que han desdibuixat la temptativa de creixement previst».

Tot i aquesta desacceleració de l'economia balear, l'economista afirmà que «en cap cas és pot parlar de crisi, sempre i quan es prenguin les mesures adequades per redreçar una situació preocupant, fràgil i vulnerable».

Per sectors, l'informe de cojuntura del CRE destaca que indústria registrà una suau desacceleració, on les exportacions de calçat no han aconseguit pal·liar la caiguda de la bijuteria. Quant a la construcció, aquest és l'únic sector impulsor que dóna senyals de reactivació amb taxes pròximes al 2%, tot i l'estancament dels projectes visats que només creixen un 0'5%.

Mentrestant, el sector serveis ha frentat la marxa de l'economia, afectat per l'atonia del turisme estranger conseqüència de l'encara dèbil situació econòmica dels principals països emissors de turisme. La base del nostre PIB no agafa el ritme que seria desitjable (1%), així de gener a abril les pernoctacions hoteleres baixen un 7'5% tot i que les arribades de turistes creixen un 5'4%.

És així com «l'economia balear perd el ritme amb el que inicià l'any i que feia preveure una certa recuperació», comentà Riera. A l'estancament econòmic, el director del CRE detecta senyals que «alguna cosa no va bé». Entre les principals qüestions, assenyalà l'atonia del sector serveis i els greus problemes cojunturals que presenta l'entorn europeu, a més d'esgotament del model turístic tradicional de masses, sol i platja.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris