algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

El Poder Judicial anul·la una sanció a un jutge que rebutja denúncies en català

El vocal de Balears vota en contra i lamenta que la vulneració dels drets lingüístics acabi en no res

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha anul·lat una sanció a un magistrat de Catalunya que no va admetre a tràmit una denúncia perquè estava redactada en català.

Aquesta decisió ha estat contestada pel vocal del CGPJ per a Balears, Alfons López Tena, que va votar en contra de l'acord. Segons López Tena, anul·lar la sanció al magistrat suposa que «si un jutge no admet una demanda per estar redactada en català no passa res».

Els fets es remunten el 10 de desembre del 2002, quan el jutge esmentat dicta que «...prèvia admissió a tràmit i abans de la primera actuació, es requereix al demandant que en un termini de deu dies aporti còpia de la demanda en castellà i posteriorment s'acordarà».

El demandant, a més de seguir les instruccions del jutge, va presentar una queixa en el CGPJ per vulnerar la Llei Orgànica del Poder Judicial. Aquesta norma recull que «les actuacions judicials realitzades i els documents presentats en l'idioma oficial d'una Comunitat Autònoma tendran, sense necessitat de traducció al castellà, plena validesa i eficàcia. D'ofici es procedirà a la seva traducció quan tenguin efectes fora de la jurisdicció dels òrgans judicials de la Comunitat Autònoma, llevat si es tracta de Comunitats Autònomes amb llengua oficial coincident. També es procedirà a la seva traducció quan així els disposin les lleis o a instància de part que al·legui indefensió».

Tot i que el CGPJ no va trobar que la decisió del jutge fos un «menyspreu a la llengua catalana ni tampoc a la part actora», el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sí que va detectar «una doble vulneració» dels drets constitucionals i de l'Estatut de Catalunya. De fet, el TSJC sancionà amb una advertència al jutge.

López Tena va assegurar a Diari de Balears que «legislativament està clar, el català és llengua oficial i no es pot denegar qualsevol actuació per estar redactada la demanda en català. Ara el CGPJ ve a dir que quan un jutge fa això el resultat no passa res. Això és impune».

Segons el vocal de Balears en el CGPJ l'acord del màxim òrgan judicial pot estar incomplint la Constitució, a més d'altres normes, per la qual cosa «es pot recórrer davant el Tribunal Suprem «en defensa dels interessos i drets col·lectius».

Aquest recurs el pot presentar «un Govern o qualsevol entitat, mentre que es més delicat que ho pugui fer una persona».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris