algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

ERC ofereix al PSM constituir una federació nacionalista i d'esquerres

La proposta té el suport del nou secretari general, Joan Puigcercós

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a les Illes Balears va fer ahir una oferta pública al PSM per constituir una federació a l'arxipièlag que, mantenint la sobirania dels dos partits, sorgeixi com un «pol d'esquerres i nacionalista» capaç de fer front al bipartidisme del PP i el PSOE. La proposta de pacte, suggerida ahir pel president d'ERC-Illes, Joan Lladó, compta amb tot el suport de la direcció d'ERC, com va evidenciar la presència a Palma del nou secretari general, Joan Puigcercós.

L'oferiment, que afectaria a tots els partits de la federació nacionalista PSM-ENE, ja s'ha comunicat a la gestora que dirigeix transitòriament el PSM de Mallorca. L'objectiu d'ERC és obrir negociacions «sense condicionants previs ni complexos» per consolidar la seva relació amb el partit «més proper ideològicament» a les Illes.

Segons Lladó, ERC aportaria a l'aliança les «essències republicanes» i un projecte de construcció conjunta dels «Països Catalans»; mentre que el PSM podria aportar el seu «bagatge» en la defensa del territori i la seva experiència política. «No és un brindis al sol», advertí el dirigent republicà, qui negà qualsevol propòsit de dividir el PSM.

Puigcercós va garantir el màxim suport de la direcció del partit a la proposta d'ERC-Illes, va advertir que la federació és «inevitable» i que no hi ha handicaps que la puguin impedir perquè els dirigents republicans ja no són exmilitants del PSM, com un temps. El secretari general va comparar el «canvi generacional» sofert per ERC amb el que ara porta a terme el PSM i va apuntar que «ara és un bon moment per afrontar la federació».

«Ara no hi ha excuses, fins ara el PSM ha intentat mirar cap a un altre costat», va sentenciar Puigcercós, qui apuntà que aquest pacte de «cooperació» i d'«ajuda» permetria que el PSM tingués veu al Congrés dels Diputats i que les seves propostes fossin defensades per un illenc a Europa.

Per aconseguir l'acord, Esquerra Republicana estaria disposada a suprimir a les Illes la referència a Catalunya en les seves sigles, com ja ha fet al País Valencià. «No és un pacte per seure persones sinó per redefinir papers», va advertir Joan Lladó, qui afegí que la proposta no és només de pacte electoral. El dirigent també ha iniciat converses, en un altre nivell, amb el coordinador general d'Esquerra Unida, Miquel Rosselló, qui coincidiria amb ell en la necessitat d'una «unitat d'acció» per aconseguir una majoria d'esquerres el 2007.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris