nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

Els saharians que passaran l'estiu a les Illes arriben carregats d'il·lusió

Els infants gaudiran de tot tipus d'activitats amb les famílies adoptives

ALBA GONZÀLEZ.Palma
L'Associació d'Amics del Poble Saharià de Mallorca ha tornat a dur a les Balears un grup d'infants saharians que passarà les vacances d'estiu amb famílies interessades a viure aquesta meravellosa experiència. Enguany, que el programa arriba a la 27a edició, el grup és integrat per 150 infants, que ahir dematí esperaven ansiosos a la terminal A de Son Sant Joan que els seus pares «adoptius» els recollissin.

Molts duien escrita l'enyorança als ulls i altres somreien de manera tímida als voluntaris que intentaven amenitzar la seva espera. No és fàcil sortir dels campaments de refugiats del Sàhara, passar hores i hores de viatge dins un avió i a l'aeroport i després tenir forces per somriure. Però la força que traspuen els ulls dels petits saharians enlluernava ahir la sala d'espera de l'aeroport.

L'experiència començava amb la distribució dels petits que passaran l'estiu als pobles. Famílies de Porreres, Maria de la Salut, Alcúdia, sa Pobla o Marratxí intercanviaven impressions i compartien experiències viscudes. «El meu nin s'ha adaptat increïblement bé, com que vivim en un poble, ell agafa la bicicleta i se'n va a fer voltes, és molt bell veure-ho», contava Catalina Ferriol, de Maria de la Salut. Catalina Bergas, mentrestant, intentava consolar la seva nina: «Ja va venir l'any passat i va estar molt bé, però ara no vol venir, supòs que deu estar cansada i deu enyorar els seus pares». Quant al cas de Palma, els pares encara estaven més nerviosos perquè molts acollien infants per primera vegada, com Aina Miralles, que definia l'espera com un part: «És com si ara acabàs de rompre aigües, estic a punt de tenir un fill nou i estic molt nerviosa i molt il·lusionada». Altres quedaven lleugerament decebuts perquè les dades no havien arribat com tocava. Així, a una de les famílies que en teoria havien de rebre una nina de 7 anys, n'hi havia arribada una de 14. «No és que em molesti l'edat, perquè tenim la mateixa il·lusió d'estar amb ella que amb una altra, però li havia duit de regal un peluix i me l'hauré de menjar», explicava la mare, afectada.

Un dels coordinadors del municipi de Marratxí jugava amb dues germanes saharianes, de les quals ara n'acollirà una. «Són genials, sobretot quan descobreixen el món per primera vegada, jo ja fa tres anys que tenc Nasma, però el primer any ho mirava tot com embadalida», contava Francresc Bennàssar. A més, el coordinador afegí que l'idioma no és cap problema per a ells, ja que són «ments tan lúcides que ho assimilen tot».

Al llarg del matí se succeïen escenes de retrobades i de primeres reunions. Alguns dels qui ja havien vingut a les Balears els anys passats abraçaven els seus pares adoptius amb molta d'alegria.

Segons l'Associació, els al·lots es podran reunir en les festes que s'organitzaran, ja que així podran parlar en el seu idioma i compartir les vivències del moment. A més, les famílies d'acollida podran dur-los a jornades organitzades pels ajuntaments dels diferents municipis, com ara escoletes o classes d'estiu, en les quals podran anar a la piscina, aprendre l'idioma i realitzar tota classe d'activitats.

Si bé cada nin viurà de diferent manera la seva estada, el seu esperit obert no deixa indiferent ningú.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris