nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

Els economistes alerten que Balears pot entrar en crisi si no es prenen mesures

Qualifiquen de molt preocupant la pèrdua d'uns 4.000 llocs de feina als sectors motrius illencs

Els principals economistes de les Balears veuen símptomes delicats d'una «crisi» a mig termini que, sense mesures de l'actual Executiu conservador de Jaume Matas, «pot arribar a afectar de manera seriosa la marxa de l'economia illenca». Un dels indicis més preocupants assenyalats pels experts és la pèrdua de llocs de feina en els principals sectors motrius -devers 3.000 a la construcció, 700 a la indústria i 150 a l'hoteleria i la restauració.

A més, s'hi ha d'afegir «l'exhauriment de l'actual model de creixement intensiu de la nostra economia i els canvis en la demanda turística que fan trontollar els seus fonaments». Aquesta és la diagnosi de l'economista i exdirector general d'Economia del Govern del Pacte, Antoni Monserrat i el catedràdic d'Història de l'Economia de la UIB, Carles Manera: «Tècnicament, l'economia balear no està en crisi. Però hi ha símptomes de preocupació».

«Ni hi havia crisi fa dos anys ni ara tampoc», asseguren Monserrat i Manera. Tot i això, ambdós experts asseguraren que el problema supera l'àmbit autonòmic, motiu pel qual reclamen un pacte d'Estat entre l'Administració central, el Govern, els agents socials, les entitats cíviques i els partits polítiques per trobar les solucions més adequades.

L'economista Antoni Monserrat explica que «allò més preocupant és que no parlam d'un descens dels beneficis empresarials, sinó de la destrucció de llocs de feina en els sectors motrius». Entre 2.000 i 3.000 aturats més en la construcció té, segons Monserrat, «un doble vessant molt preocupant». D'una banda, creix la possibilitat de conflicte social entre la població immigrant. De l'altra, «una economia estacional com la nostra pateix molt quan perd una ocupació que és estratègica en temporada baixa».

Si bé és cert que «mentre creixi el PIB, tot i que amb feblesa, no podem parlar de crisi», Carles Manera assenyalà l'exhauriment de l'actual model turístic i la caiguda de la productivitat del treball. D'entrada, el catedràtic de la UIB assenyala l'increment de l'oferta hotelera a les principals destinacions mediterrànies en plena contracció de la demanda -el turisme ha caigut un 5% a tot el món-, a més d'internet i les companyies de baix cost com a símptomes d'un canvi estructural que «encara generen més incertesa» a l'empresariat.

A tot això, Manera hi afegeix la caiguda de la productivitat de la feina. Un fet que a Balears es tredueix en un 10% de descens dels ingressos bruts per turisme.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris