nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

El Consell insta el Govern a atorgar el nivell C de català en acabar l'ESO

El PSM és l'únic partit que vota en contra de la proposta d'UM

El Consell de Mallorca va acordar ahir -amb l'únic vot en contra del PSM- reclamar al Govern que atorgui el nivell C -mitjà- de català als alumnes que acabin l'ESO amb aquesta assignatura aprovada. La mesura, proposada per Unió Mallorquina, també va rebre el suport del PP, mentre que el PSOE s'abstingué i Esquerra Unida-Els Verds s'absentà de la sala a l'hora de votar.

El vicepresident del Consell i portaveu d'UM, Miquel Nadal, va defensar la proposta com una mesura per incentivar «en positiu» l'aprenentatge del català i «motivar» alhora els alumnes. Nadal va recordar que per accedir a l'administració no es demana cap nivell de castellà i va comparar la situació del català amb la de Catalunya, on es reconeix el nivell C als alumnes que acaben l'ESO, mentre a les Balears només es reconeix el nivell B si els alumnes treuen un notable en aquesta assignatura.

«Votar en contra d'aquesta proposta és reconèixer que el sistema educatiu no ha funcionat» i «és reconèixer que s'han fet polítiques en negatiu, regressives o repressives», advertí el representant d'UM, qui avisà que l'actuació d'«inquisidors» fa aparèixer reaccions contràries.

La seva proposta obtingué el suport del portaveu popular, Rafel Bosch, qui puntualitzà que a Catalunya es pot donar el cas que un alumne d'ESO amb el català suspès obtengui l'homologació al nivell C. El popular va apuntar que abans d'equiparar el nivell C amb el títol de Graduat en Secundària s'han de fer els estudis tècnics pertinents per poder avaluar quin és el nivell de català amb què surten els alumnes.

El PSM fou l'únic grup que s'oposà a aquesta mesura. La seva portaveu, Caterina Canyellas, considerà la proposta «una vergonya» i acusà PP i UM de voler «regalar» el nivell C de català i això «no farà que s'estimi més la llengua». Per a la formació nacionalista els estudis tècnics són els que han de marcar si realment els alumnes d'ESO surten amb el nivell C de català.

Si els representants d'EU-EV no participaren en la votació, els socialistes optaren per abstenir-se argumentant la decisió en la «desconfiança» que els provoca la política lingüística del PP, tot i estar d'acord amb l'objectiu de la proposta. El seu portaveu, Cosme Bonet, va reiterar ahir que la llengua no ha de ser motiu de disputa política.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris