muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
11°

Socias sancionarà els funcionaris que no deixin parlar en català

El delegat del Govern va rebre ahir el jove discriminat Antoni Mestre


Un mes després que el cas de vulneració dels drets lingüístics i vexació a Antoni Mestre sortís a llum, el màxim responsable de l'Administració de l'Estat a les Balears, el delegat del Govern Ramon Socias, rebé aquest jove. Tot i la tardança, l'entrevista resultà en principi fructífera.

Socias es va comprometre a recordar al personal de l'Administració espanyola els drets lingüístics dels catalanoparlants i a demanar-los un esforç per comprendre els ciutadans que decideixin parlar en la seva llengua. De fet, va anunciar que obrirà «vies de sanció» dels funcionaris que no permetin l'exercici dels drets lingüístics.

La resposta, i sobretot l'actitud de Ramon Socias, va satisfer Antoni Mestre; l'escriptor Llorenç Capellà, que l'acompanyà a la reunió; i la trentena llarga de persones concentrades davant la Delegació del Govern per defensar els drets civils. Ara, també es cert que tots se n'anaren amb la mosca darrere l'orella perquè, tal com demostrava un dossier presentat per Antoni Mestre al delegat del Govern, abans ja hi havia hagut discriminacions lingüístiques i promeses dels polítics perquè no es tornassin a repetir.

Durant la reunió, Mestre demanà a Socias que es comprometi a ordenar als caps de la Policia que «dictin les instruccions necessàries als seus subordinats perquè, sota cap circumstància, no malmenin el respecte obligat a la gent». Així mateix, li sol·licità que ordeni advertir a tots els policies de l'Estat desplaçats a les Balears que «la conculcació dels drets de qualsevol ciutadà provocarà l'obertura immediata d'expedients disciplinaris» i que quan es vulneri la legislació s'aplicarà la Llei «amb les sancions que resultin adequades». Per acabar, li va demanar que si es repeteixen els fets en destitueixi els responsables o dimiteixi del càrrec. Mestre també es va oferir per explicar la Declaració Universal dels Drets Humans als funcionaris civils i als militars.

Davant d'aquestes peticions, Socias assumí el compromís d'«animar la ciutadania a adreçar-se en català a l'Administració de l'Estat i a recordar que és un dret del ciutadà emprar-lo». I també el compromís d'aplicar sancions, instruir els guàrdies civils que arriben de fora i recordar el Dia de la Constitució el dret d'usar el català.

Mestre, després de les paraules de Socias, afirmà que «esper que allò que ha dit es tradueixi en fets» i va desitjar que quedi clar que «la Guàrdia Civil ha d'estar al servei dels ciutadans i no al revés».

ELS FETS

3/06/2004. Als aeroports de Barcelona i de Palma nou membres de la Guàrdia Civil espanyola retenen Antoni Mestre, l'obliguen a llevar-se part de la roba, li deneguen l'auxili i, després de tot, es neguen a identificar-se. La causa havia estat l'actitud ferma de Mestre de parlar en català.

6/06/2004.Diari de Balears publica una carta al director de l'escriptor Bartomeu Mestre, pare del denunciant, explicant els fets.

Fins dia 10/06/2004.Se succeeixen les reaccions de tots els partits polítics illencs (llevat d'ASI i del PSOE), sindicats i moviments socials. Així mateix, surten publicats articles d'opinió.

10/06/2004.Bartomeu Mestre remet un fax al delegat del Govern, Ramon Socias, per exigir-li una resposta. El cas també arriba al Parlament a través d'una iniciativa del PSM.

16/06/2004. El senador Miquel Bofill, d'Entesa Catalana de Progrés, formula una pregunta al Govern sobre el tema.

23/06/2004.S'informa que el tema també ha arribat al Congrés dels Diputats. Aquest dia el delegat del Govern anuncia que rebrà l'afectat el 5 de juliol.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris