nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

Govern, patronal i sindicats aborden avui la preocupant situació de l'economia balear

Matas espera que surtin de la reunió propostes que permetin millorar

El president del Govern, Jaume Matas, se reuneix avui migdia amb els agents socials de les Balears per 'reflexionar' sobre una situació econòmica i laboral que ja ha estat etiquetada de 'preocupant'. La trobada es farà al Consolat de la Mar i amb una agenda totalment oberta, la qual cosa vol dir que el cap de l'Executiu s'asseu bàsicament a 'escoltar' l'anàlisi dels fets i les propostes de solució de les patronals -Caeb i Pime- i els sindicats -UGT i CCOO. Tot va començar fa un mes al congrés de Comissions Obreres. El president Matas admeté per primera vegada que hi havia una situació que no agradava al Govern i que, per tant, resultava del tot preocupant: d'una banda, l'atonia de la demanda turística i el transvasament de l'ocupació hotelera cap a l'oferta no reglada; de l'altra, una recessió del mercat laboral, afectat per la precarietat i la temporalitat. L'Executiu feia seva la veu d'alarma dels diferents sectors socials i empresarials de les Balears.

El d'avui «podria ser el primer d'una sèrie d'encontres amb els agents socials», segons informaren fonts pròximes al president Matas. Mentrestant, les patronals, Caeb i Pimem, ajornen les seves valoracions per una vegada celebrada la 'cimera' econòmica. Tot i això, expressen la seva preocupació pel clima d'incertesa a l'entorn empresarial, malgrat destacar la fortalesa del mercat laboral. Per la seva banda, les organitzacions sindicals es mostren més bel·ligerants i centren la seva atenció en una situació laboral realment preocupant: l'atur tornà a créixer un 7% el juny. El màxim responsable d'UGT a les Balears, Llorenç Bravo, reiterà la seva proposta d'un gran pacte pel desevolupament econòmic i social de les Balears.

En una mateixa línia s'orienten les propostes de Josep Benedicto, secretari general de CCOO a les illes. A mig i llarg termini, Benedicto aposta per un pacte per la sostenibilitat econòmica, social i ecològica. Tot i que a curt termini, el líder sindical reclama mesures urgents «per combatre l'estacionalitat i afavorir una ocupació plena i de qualitat». Actualment, un 43% dels contractes tenen una durada igual o inferior als tres mesos i el 40% dels fixos discontinus no arriben als períodes de feina mínim per a la cotització.

La reunió de Matas amb els agents socials se celebra dins el nou clima de diàleg que ha volgut establir el nou Govern conservador. Un diàleg, emperò, que patronals i sindicats desitgen que ràpidament es traduexi en accions i propostes concretes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris