muy nuboso
  • Màx: 12°
  • Mín:
10°

Bartomeu Colom: «Tenim característiques de nacionalitat, però no som capaços de definir-nos-hi»

Repassa el procés autonòmic i considera que les Balears tenen un problema d'ambició política

L'Institut d'Estudis Autonòmics acaba de publicar Les claus polítiques del procés autonòmic de les Balears, de Bartomeu Colom, catedràtic de Dret Administratiu de les Illes Balears. En aquesta revisió, Colom hi proporciona els elements que permeten entendre l'evolució de la nostra Comunitat Autònoma i el rumb que ha pres, fins al punt de ser l'únic territori que proclama insatisfacció en el preàmbul del seu Estatut, un text que enumera característiques de nacionalitat però que, al final, no defineix les Illes Balears com a tal. Colom entén l'insularisme menorquí i pitiús, però es mostra molt crític amb el mallorquí.

-Per què afirmau que l'Estatut actual està infrautilitzat?
-Perquè hi està, per exemple en matèria de dret civil propi, en matèria de llengua i en matèria de fet diferencial insular, a pesar que, en aquest darrer aspecte, començam a avançar una miqueta. Però som optimista respecte del fet insular perquè toca la butxaca.

-Però hi ha possibilitats de fer valer aquest det diferencial amb el nostre pes demogràfic?
-És clar que sí. Ara mateix hem perdut l'oportunitat de tenir un diputat a Madrid que no fos de cap dels dos grans partits. Es tracta d'un problema d'ambició.

-En tot cas, a més d'infrautilitzat, també deis que l'Estatut és insuficient.
-En acabar el llibre, escric que no havíem tingut mai tant d'autogovern. Si miram el procés, hem millorat. Tenim més competències. Però ara vivim en un món globalitzat amb problemes d'immigració i l'Estatut s'hi ha d'adaptar.

-Hem d'assumir, per tant, més competències?
-Això depèn de la voluntat del legislador. Som una regió amb característiques de nacionalitat, que no hem estat capaços de definir-nos com a nacionalitat. A l'Estatut es recorre a molts de circumloquis i no ho arriba a precisar. Crec que el nostre és un problema de psiquiatre.

-No hi ha més ambició. Els partits nacionalistes perden posicions electorals.
-Els partits petits ho passen magre pertot. Hi ha una tendència a la bipolarització.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris