algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Un informe de Justícia recomana la modificació de la Llei d'emergències

Signat per Fernando Giménez, sosté que la norma envaeix competències estatals

Un informe del gerent de Justícia de les Illes, Balears, Fernando Gímenez, recomana modificar la Llei d'emergències de 1998, ja que envaeix competències exclusives de l'Estat. La Llei qüestionada, en l'apartat 2 de l'article 5 «estableix que el Govern de la Comunitat Autònoma establirà reglamentàriament el catàleg d'activitats i els tipus de centre sotmesos a la normativa».

Segons el dictamen del gerent de Justícia, «s'hauria de suprimir aquest apartat ja que la Comunitat autònoma tan sols té la funció executiva en matèria de protecció civil, en els termes que estableixin les lleis i les normes reglamentàries que en el desenvolupament de la seva legislació dicti l'Estat».

El dictamen fou emès l'any 2001 a petició de l'aleshores director general d'Interior, Antoni Torres, i com que afectava el desplegament de la norma en decret, decidí paralitzar-lo. La modificació de la Llei no es pogué dur a terme per qüestions de calendari.

No obstant això, l'informe Giménez afecta de ple el Decret d'Emergències aprovat enguany per la Conselleria d'Interior. Aquest text fixa la tipologia dels establiments que hauran d'adoptar plans d'autoprotecció. El Decret, com avançà Diari de Balears, ha estat recorregut davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears pel Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de les Illes Balears i pel Col·legi Oficial de Pèrits i Enginyers Tècnics Industrials.

Segons declarà a aquest diari el degà del Col·legi d'Enginyers Industrials, Salvador Fonollar, el decret «suplanta» les competències del Col·legi en crear un registre on els professionals d'haurien d'inscriure per poder elaborar els plans d'autoprotecció, obligatories per a un bon nombre d'establiments públics.

Fonollar manté que el Col·legi és l'única institució facultada per vetlar per l'exercici professional dels enginyers industrials. D'altra banda, afegí que amb el Decret, la Conselleria d'Interior podria estar incomplint, fins i tot, la llei autonòmica de Col·legis Professionals.

No és aquest l'únic recurs que ha d'afrontar el conseller d'Interior, José María Rodríguez, en relació a la Direcció General d'Emergències. El sindicat Comissions Obreres n'ha interposat un altre contra els criteris per adjudicar determinades places en aquest departament, en exigir un curs com a requisit i no com a mèrit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris