algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
17°

El pla de normalització de Palma també afectarà empreses privades

Vol incentivar el català a l'Administració i als diversos àmbits socials

L'Ajuntament de Palma aprovarà en ple un pla de normalització lingüística que també afectarà les empreses privades situades a Ciutat, amb l'objectiu que el català «esdevingui la llengua habitual de treball, dels productes, de l'etiquetatge, de la publicitat, dels serveis i de l'atenció al públic». Així es va acordar en la Comissió de Normalització Lingüística de Cort, en la qual estan representats tots els grups municipals, el Govern i el Consell, a més de diverses entitats com l'Obra Cultural Balear o Joves per la Llengua.

El pla, que encara s'ha de concretar i no té ni calendari d'aplicació ni pressupost, pretén augmentar l'ús del català en els actes oficials, en l'educació i la formació, en el lleure i l'associacionisme, en les activitats socioeconòmiques, en els mitjans de comunicació i en la informàtica, en les institucions sanitàries i assistencials, en les manifestacions culturals i artístiques, en les campanyes informatives i promocionals, i en l'àmbit de la immigració.

A més d'incrementar l'ús del català en tots els àmbits de l'administració municipal, l'Ajuntament vol «augmentar l'interès i la consciència dels empresaris i els treballadors perquè s'impliquin en el procés de normalització lingüística»; informarà els propietaris que obrin nous comerços o fàbriques dels incentius per potenciar el català; i assegurarà el seu ús en la documentació generada entre Ajuntament i proveïdors.

Pel que fa als mitjans de comunicació, Cort es compromet a crear-ne de titularitat municipal i en català; i a incrementar la programació en la llengua pròpia a les emissores de ràdio i televisió de Palma i en la premsa local. El pla vol facilitar amb cursos gratuïts la integració lingüística dels immigrants, però també pretén incorporar el català a la informació turística, impulsar campanyes de sensibilització entre la població i «combatre» els «prejudicis sobre la llengua catalana que encara avui n'entorpeixen l'ús normal».

El pla és una adaptació a l'àmbit local del Pla general de normalització lingüística aprovat pel Consell Social de la Llengua Catalana. Un cop aprovat, es concretaran les accions i es fixarà un calendari d'execució. Cada actuació fixarà la institució que l'haurà de dur a terme, el cost, el finançament, els recursos tècnics disponibles i un instrument d'avaluació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris