algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

La UIB dissenya un robot capaç de localitzar i inspeccionar oleoductes i cables submarins

Científics del grup de Tecnologia Electrònica han desenvolupat aquest sistema, que redueix costs


Científics del grup de Tecnologia Electrònica del Departament de Física de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han creat un «sistema intel·ligent artificial» que serà implementat en el primer robot que serà capaç de localitzar i inspeccionar oleoductes i cables submarins de manera autònoma, sense necessitat de mantenir una connexió física a una embarcació o plataforma superficial.

La UIB explicà que aquest sistema dota de capacitat de decisió aquest vehicle submarí, que els mesos d'agost i setembre serà provat en aigües d'Escòcia i de la Mar del Nord. El robot podrà analitzar instal·lacions submarines de manera independent i també es podrà destinar a la investigació oceanogràfica.

Aquest dispositiu fou dissenyat amb la intenció d'evitar els desavantatges que provoquen els sistemes de revisió actuals de les canonades que transporten el petroli, gas natural, benzines i d'altres derivats a les profunditats de la mar. Aquestes estructures són inspeccionades en l'actualitat per control remot, sempre amb robots que estan units per un cable a vaixells o plataformes.

Aquest mètode planteja dos desavantatges principals, com són el control deficitari del robot, a causa d'aquest mateix cable, i el cost de les operacions, ja que contractar l'equip humà i noliejar el vaixell pot arribar a costar devers 10.000 euros.

Enrique Calvo, un dels enginyers del projecte, assegurà que el robot autònom permetrà salvar aquests desavantatges, ja que anirà equipat amb dos sistemes bàsics de detecció i seguiments de l'estructura que ha de localitzar. Una vegada amollat el vehicle, aquest és capaç de fer un patró de recerca fins que mitjançant els seus sensors acústics o magnètics troba el cable submarí, que en ocasions pot romandre enterrat a causa de la sedimentació.

El sistema creat per la UIB substitueix la tasca que realitzen els components d'un equip humà, ja que disposa d'una autonomia de funcionament de 24 hores i no depèn de factors externs per fer la seva feina.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris