algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Les xàrter nàutiques en «perill d'extinció» per la competència il·legal i el descens de turistes

El sector crea un segell de qualitat per poder fer front a Balears a la pèrdua d'ingressos i visitants

El president de les xàrter nàutiques d'Apeam, Cristóbal Montojo, alertà de la greu situació que travessa el sector per «l'augment de les taxes portuàries, la pressió de l'Administració i, molt especialment, la competència il·legal». Montojo ho qualificà de «situació de límit que posa en perill la pròpia supervivència de les nostres empreses, afectada també per una caiguda del 5% en el nombre de turistes i un descens del 2% dels ingressos».

El responsable de l'Associació Provincial d'Empresaris d'Activitats Marítimes -Apeam- amb el vicepresident de la Cambra de Comerç, Joan Gual de Torrella, i el director de l'Institut de Qualitat Turística -IQT-, Miquel Hernández, presentaren ahir la nova norma de qualitat del xàrter nàutic (lloguer d'embarcacions). L'objectiu de la iniciativa és «manifestar el nostre compromís amb els valors de millora continuada i innovació per poder oferir un servei de qualitat als nostres clients», afirmà Montojo.

Però el responsable de les xàrter d'Apeam expressà la seva preocupació per «la deixadesa de la Guàrdia Civil a l'hora de combatre la competència il·legal del sector, com també el transvasament de turistes cap a destinacions competidores com Turquia o Croàcia». A l'actual estancament de la demanda, el sector suma també l'escassesa d'infraestructures portuàries.

Les 70 empreses que integren el sector de lloguer d'embarcacions ingressà entre 16 i 19 milions d'euros l'any passat, un 2% menys que el 2002, i donà feina a 250 persones. El nombre total de turistes fou de 55.000, un 5% per davall la temporada anterior, i el nombre d'estades se situà al voltant de les 370.000. A més, les despeses fixes s'han incrementat considerablement, especialment els preus dels amarraments (23%), les tarifes de manteniment (6%) i el cost de les assegurances (4%), entre d'altres despeses.

Cristóbal Montojo recordà altres «amenaces» del sector com la pressió de les administracions respecte de la necessitat d'instal·lació de dipòsits sèptics a les embarcacions. Tot i això, assegurà que el 100% de la flota xàrter nàutica de les Balears ja s'ha adequat a la nova norma estatal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris