muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
17°

La caiguda de les vendes refreda l'alça en el preu dels habitatges

No obstant això, el cost del metre quadrat ha augmentat en un any el 13'1%

72856

A pesar que l'increment dels preus s'ha desaccelerat, els pisos continuen encarint-se per sobre del 13 per cent cada any.

L'increment dels preus dels habitatges s'ha alentit i s'ha situat envers el 13 per cent anual a causa de la caiguda de les vendes. Aquesta és l'anàl·lisi que ha realitzat el president de l'Associació de Promotors Immobiliaris (API), Josep Oliver, de l'informe sobre el preu de l'habitatge que va presentar ahir Sociedad de Tasación S.A.

L'informe revela que el preu mitjà del metre quadrat de l'habitatge de nova construcció ha arribat el passat mes de juny als 1.576 euros. D'aquesta manera, Palma és la segona capital del mediterrani, per darrera de Barcelona, on l'habitatge nou està més car. A més a més, a nivell estatal tan sols és superada per, a més de Barcelona, per Madrid, les tres capitals basques, Pamplona, Saragossa, Oviedo, Santander, Valladolid, Burgos i Salamanca.

Els 1.576 euros que costa ara un metre quadrat suposa que en el darrer any l'habitatge nou s'ha encarit un 13'1 per cent, mentre que en els darrers sis mesos ho ha fet en un 6'7 per cent.

Aquesta evolució, en relació amb la registrada fa sis mesos, mostra un cert alentiment en l'increment dels preus. De fet, en l'informe del desembre passat de Sociedad y Tasación S.A., l'increment anual del preu de l'habitatge que es registrava era encara major, del 19'9 per cent, i el semestral de l'11'5 per cent. Fa un any els preus de l'habitatge augmentaven a un ritme que superava el 25 per cent d'increment anual.

Ara, on el ritme d'encariment de l'habitatge és bastant superior al de Palma és a les altres capitals de les Balears.

Si a Palma en els darrers sis mesos el preu de l'habitatge s'ha incrementat en un 6'7 per cent, a Ciutadella ho ha fet en 9'8 per cent (fins els 1.418 euros per metre quadrat), a Maó ho ha fet un 11'7 per cent (fins els 1.320 euros) i a Eivissa ho ha fet en un 8'8 per cent (fins els 1.524 euros). Maó és l'únic cas on l'increment del preu de l'habitatge s'ha accelerat.

Segons el president d'API, Josep Oliver, la desacceleració del creixement de preus es deu al descens de vendes que s'està registrant a les Illes, tant en habitatges de nova construcció com de segona mà. «Si hi hagués més vendes, no hi hauria aquest descens -va assenyalar Oliver- que estima que l'escenari més probable a un any vista és que es mantingui el preu dels pisos o pugin molt poc».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris