algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Les Illes són al capdavant de l'Estat en matrimonis amb estrangers

Un de cada tres enllaços és format per almenys una persona de fora


Les Balears són la comunitat autònoma amb més nous matrimonis formats per estrangers. Així ho ha revelat l'Institut Nacional d'Estadística -INE- en el darrer informe sobre el moviment natural de la població de l'Estat, publicat aquesta setmana mateix.

En concret, al nostre arxipèlag gairebé un de cada tres nous matrimonis és format per almenys un ciutadà procedent de fora de l'Estat espanyol.

De manera precisa, si a les Illes es registrar durant el 2003 4.436 unions, 1.334 d'aquestes (un 30'07 per cent) incloïen almenys un estranger.

Aquest pes dels enllaços protagonitzats per gent de fora de l'Estat tan sols és superat pels índexs de la Ciutat Autònoma de Melilla. En aquesta localitat, el fenomen afecta el 56'32% dels matrimonis.

Per la seva banda, en el conjunt de l'Estat espanyol s'hi va registrar l'any passat un total de 210.155 matrimonis, dels quals un 12'19 per cent (25.618) eren constituïts per almenys un ciutadà estranger.

Quant a l'evolució que ha registrat aquest tipus d'enllaços, tant a l'Estat com a les Balears, ha estat sorprenent. La formació de matrimonis composts per estrangers creix a un ritme anual del 50 per cent. De fet, si l'any passat a les Illes un terç dels matrimonis era integrat per almenys un estranger, el 2002 aquesta proporció tan sols era d'un entre cinc. A l'Estat, així mateix, les unions amb estrangers han passat de representar el 8'53 per cent dels matrimonis durant el 2002 a suposar-ne el 12'19 per cent l'any passat.

Respecte de la composició d'aquests tipus de matrimonis, tant a les Balears com a la resta de l'Estat, la majoria són mixtos. Això vol dir que els formen ciutadans amb passaport espanyol i estrangers.

Conseqüències
Aquest fenomen és determinant per a la composició de la futura societat de les Illes Balears. Convé recordar que l'any passat més del 20 per cent dels nins i les nines nascuts a la Comunitat Autònoma eren fills de mare estrangera. En aquests sentit, el fet que el 2003 s'hagi superat el 30 per cent de matrimonis formats per almenys un cònjuge estranger fa preveure que els nascuts en el si d'aquestes famílies augmentaran per sobre del 20 per cent al llarg dels anys vinents.

Per acabar, s'ha de remarcar que aquestes relacions entre la societat d'acollida i els estrangers també tindran conseqüències culturals, no necessàriament lingüístiques, en la futura societat illenca.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris