algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
19°

L'oposició diu que el Govern crea «confusionisme» amb el Decret d'ensenyament en català

Afirma que el conseller Fiol fa ara el contrari del que deia abans

89248

El Decret Fiol garanteix que el català continuarà essent «la» llengua de l'ensenyament a les Illes Balears.

L'oposició i els agents socials criticaren ahir el «confusionisme» de la Conselleria d'Educació en relació a la llengua i al desenvolupament de la LOCE, contemplats al decret 56/2004 pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments.

El Decret, avançat ahir per Diari de Balears, estableix que el català és «la» llengua de l'educació, però, d'altra banda, part del seu articulat desenvolupa la LOCE, paralitzada pel Govern central. El Decret reconeix que aquesta darrera part de l'articulat no entra en vigor.

En relació a la llengua es troba «assenyada» la direcció elegida, però contradictòria amb els anuncis de Francesc Fiol. Sobre els aspectes relacionats amb la LOCE -els itineraris educatius- es critica que cap aspecte contemplat al decret entrarà en vigor, a l'estar paralitzada l'aplicació de la Llei, com reconeix el Govern balear en una disposició addicional de l'esmentat decret.

La diputada socialista Rosamaria Alberdi considera, en relació a la LOCE, que el decret «que no es podrà aplicar, no fa més que generar confusió entre la comunitat educativa, alumnes, pares i docents».

Alberdi, tot i ironitzar sobre algunes manifestacions públiques de Fiol, es mostrà satisfeta perquè l'articulat lingüístic se cenyís a allò que contempla la normativa bàsica vigent, és a dir, el Decret de Mínims i la Llei de Normalització Lingüística.

Segons Alberdi, «la disposició addicional única, que condiciona l'aplicació del Decret a la normativa estatal, incrementa la confusió i deixa en evidència, per altra banda, l'actitud partidista del Govern balear per damunt dels interesos generals.

Eduard Riudavets, portaveu del PSM en temes d'educació, resumí la seva opinió amb una frase: «No hi ha política educativa». Així el nacionalista d'esquerres contrastà els atacs al català del conseller Fiol, amb el reconeixement d'aquest idioma com a «la» llengua del sistema educatiu. En aquest sentit, Riudavets al·ludí a dissensions internes a l'interior del PP entre una branca més «sensata» i una altra radical espanyolista. «No gossen a fer el que diuen», va concloure.

Sobre els aspectes relacionats amb la LOCE, Riudavets manifestà que el Govern ha demostrat que actua com a «una sucursal del PP» i du a terme «una gestió fatal».

Gabriel Caldenteny, secretari d'Organització de l'STEI, considerà «assenyada» la normativa lingüística del Decret i recordà que, en aquest aspecte, s'havien seguit les recomanacions del Consell Escolar de les Illes Balears. Així i tot, criticà el confusionisme originat per les mesures que desenvolupen la LOCE i que, tanmateix, no entraran en vigor.

Col·laboradors de la Junta Avaluadora de Català, que agrupa professorat molt descontent amb Francesc Fiol, manifestaren «satisfacció» per les disposicions lingüístiques que recull el Decret.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris