algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Gil: «La victòria del PSOE ha llevat força i motivació al Pla Ibarretxe»

L'articulista de Gara pronuncià una conferència al monestir de la Real

Finalment, el ciutadà Iñaki Gil San Vicente (Donosti, 1952) pogué expressar les seves opinions a Palma. Després que la seva conferència fos vetada pel Govern, va ser el monestir cistercenc de la Real (s.XIII) l'espai on l'articulista del diari Gara, i històric militant abertzale, repassà el passat present i futur del conflicte basc. Un repàs que acaba amb la constatació d'un fet que pot ser essencial per l'esdevenir d'un poble que du massa temps patint: «La victòria del PSOE ha llevat força i motivació al Pla Ibarretxe, el PNB està bastant perdut».

I és que en opinió de l'escriptor, convidat pel Comitè de Solidaritat d'Euskal Herria i l'associació Drets Humans, la solució a la situació sociopolítica del País Basc no passa per les decisions del lehendakari o dels distints partits amb més o menys poder, si no per l'entesa entre les forces populars i sindicals, per la reedició d'un nou pacte de Lizarra que avançàs cap a l'autodeterminació, però aquesta vegada format per un ample espectre associatiu. «Tot indica que amb aquesta base fins i tot ETA col·laboraria, amb el decret d'una treva».

Davant aquest «gran pacte social», liderat pels moviments de «l'Euskadi real» que han fet ressorgir la identitat nacional, l'Executiu de Zapatero té dues alternatives, segons Gil, «enfortir la seva política vers Eskadi o optar per una solució intermèdia, consistent a reformar l'Estatut, realitzar certes reformes al Senat i fer qualque concessió més a l'autogovern, «però aquesta via fracassaria a llarg termini», sentencià.

Gil va fer memòria des de la transició per explicar els fets que, al seu entendre, han provocat que la societat del seu país estigui actualment dividida en tres blocs: Els «emprenyats» espanyolistes, format pel PP i els sectors més «reaccionaris» del PSOE, que cerquen la confrontació constant; un segon bloc «d'expectants» integrat per socialistes més autonomistes i certs sectors del PNB i, finalment, un tercer d'«esperançats», que inclou l'esquerra abertzale, IU, EA i els sindicats nacionalistes. Gil també recordà la il·legalització de la candidatura europea d'HZ i assegurà que «fins els socialistes d'Euskadi estan emprenyats amb Madrid».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris