muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
14°

L'atur creix un 6% a Balears tot i la pujada de les contractacions

El Govern Matas diu que l'augment de població incideix en la taxa de desocupats

L'atur a les Balears experimentà el maig un creixement del 6'18% respecte del mateix període del 2003, tot i els 47.603 nous contractes registrats el mes passat a les Illes. Cal destacar, emperò, que d'aquests tan sols el 12'5% (5.735) eren indefinits i la resta, temporals.

El Govern justifica l'atur per l'increment de la població en edat de treballar i assegura que «en cap moment no suposa destrucció de llocs de feina». Per la seva banda, els sindicats alerten de l'«agreujament» de la precarietat i la temporalitat en la contractació, mentre que la patronal balear ho atribueix a la «manca de reactivació econòmica».

El nombre d'aturats registrats a les oficines de l'Inem a les Balears es reduí el maig en 5.799 persones (-20'08%) respecte del mes anterior, mentre que en el conjunt de l'Estat el descens fou del 2'99%. El nombre de desocupats se situà en 23.086, el 5'44% de la població activa de les Illes. En relació a maig de 2003, l'atur augmentà el mes passat amb 1.344 persones (6'18%) a Balears i amb 45.887 (2'85%) a l'Estat.

Dels 23.086 aturats el maig, 10.880 eren homes i 12.206 dones, fet que suposà un increment del 9'46% i del 3'42% respecte del 2003. Per sectors, el nombre de desocupats registrà un descens generalitzat pel que fa a l'abril, especialment en el sector serveis (-24'25%) per l'inici de la temporada turística.

Tot i que el conseller de Treball i Formació, Cristòfol Huguet, es negà a valorar les dades de l'atur -justificat en l'augment de població- fins a no disposar de les referides a l'ocupació, la Conselleria emeté ahir una nota en la qual assenyalà la davallada de la desocupació per setè mes consecutiu. En una primera valoració, el departament autonòmic «valora positivament la creació de més de 140.000 llocs de feina en deu anys».

El secretari general d'UGT, Llorenç Bravo, destacà precisament que l'atur de maig és «el pitjor registre de l'últim decenni i reflecteix que a Balears hi ha problemes estructurals que requereixen mesures urgents». Bravo assegurà que les Illes pateixen «l'empatx del model desenvolupista que ha funcionat en els darrers 40 anys».

El president de la Caeb, Josep Oliver, atribuí l'atur a l'«escassa reactivació econòmica que pateixen les Illes i que fa impossible que les empreses puguin absorbir el creixement de la població en edat de fer feina». Finalment, USO destacà que dels sis mil aturats menys, 5.200 pertanyen al sector serveis, fet que prova l'«estacionalitat i precarietat del mercat laboral».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris