lluvia ligera
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
15°

El transport turístic cau un 15% des de principi d'any a Balears

L'evolució de les benzines apuja un 3% les despeses empresarials

El transport discrecional de les Balears no passa un dels seus millors moments. A l'evolució negativa del preu de les benzines, amb un increment del 14% des de gener, s'hi afageixen ara les dificultats per tancar el nou conveni col·lectiu i, de manera especial, la recessió turística. Per aquest fet el sector ha registrat una caiguda del 15% durant els cinc primers mesos del 2004.

Mentre que les benzines súper 97 i eurosúper 95 sense plom fregaren la barrera psicològica de l'euro el maig passat, el gasoil d'automoció es mantigué entre els 70 i els 80 cèntims d'euro. En conjunt, els carburants han pujat un cèntim (16 de les antigues pessetes) en cinc mesos.

«El combustible suposa entre el 25 i el 30% de les despeses per a les empreses del transport», assenyalà el gerent de la Federació de Transports de les Balears -FEBT-, Santiago Servera. I és que si la pujada del preu dels carburants a tot l'Estat ha incrementat un 3% els costs empresarials, a l'Arxipèlag la situació s'agreuja perquè «ja pagam 0,1 cèntims per litre més que a la resta de comunitats».

De gener a maig, el transport turístic ha baixat un 20% a Menorca i un 10% a Eivissa. A l'espera de les dades de maig, Mallorca podria confirmar la tendència negativa que des de principi d'any experimenta el sector discrecional de les Balears. «Tots confiam que la temporada d'estiu vagi bé, si bé allò que més ens preocupa és la radicalització de l'estacionalitat», assegurà Servera.

El gerent de la FEBT alertà que «si és manté la tendència alcista dels hidrocarburs haurem de prendre mesures semblants a les de les companyies aèries». De fet, els taxistes de Palma ja han anunciat que aplicaran un increment del 5% a les seves tarifes a partir de gener del 2005 per l'encariment del petroli.

Per ara, la patronal del transport de les Balears demana al Govern que no apliqui el «cèntim sanitari» a les benzines i exigeix que es desenvolupi el Règim Especial Balear per abaratir el preu dels carburants a les Illes. En aquest sentit, el conseller de Comerç, Indústria i Energia, Josep Juan Cardona recordà ahir l'entrevista demanada al ministre Montilla per tractar, entre d'altres, de «la posada en marxa de la comissió bilateral del REB sobre equiparació de preus energètics i de combustibles».

Per la seva banda, des de CCOO i UGT expressaren la seva confiança que la «incertesa» no afecti la situació dels treballadors. En aquest sentit, advertiren que no toleraran «cap tipus de pressió» en la negociació del nou conveni col·lectiu del transport discrecional. «Enguany, i sense l'ecotaxa, tot apunta que la temporada serà pitjor. Esperam que aquest fet no suposi un nou argument per rebaixar els drets laborals», assenyalà Pedro Berruezo, representant de la UGT.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris