algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Carod i Joan empraran la UE per «aturar Matas»

Carod assegura a Palma que Bernat Joan és l'únic candidat que defensarà les Illes

Josep Lluís Carod-Rovira protagonitzà ahir a Palma l'acte central d'ERC-Illes per la campanya a les eleccions europees. El secretari general de la formació continua despertant l'interès com per congregar les 200 persones que es desplaçaren fins a Can Domenge. La intervenció de Carod va estar precedida de Bernat Joan, l'eivissenc que encapçala la llista de la coalició ERC-Europa dels Pobles, i pel president del partit a l'arxipèlag.

Joan, «l'únic eurodiputat que defensarà els interessos de Balears», en paraules de Carod, va fer servir una bona càrrega d'ironia i una fluïda oratòria per retratar els seus adversaris polítics. La primera «bomba» d'un polític que es definí com a pacifista va caure directament damunt el president de Balears. «Volem utilitzar el Parlament europeu per aturar Matas i la seva cimentera. La seva voracitat és molt gran però Europa ho és més encara», afirmà en al·lusió a la política mediambiental de l'Executiu autonòmic.

Plena de nombroses ocurrències, l'al·locució del candidat exposà els punts claus del programa electoral. La defensa de la plurinacionalitat d'europa; l'impuls d'una política exterior i una seguretat comú, «per evitar ridículs com el que va fer la UE als Balcans»; la implicació amb un desenvolupament sostenible i amb els drets individuals, entren en el catàleg de propostes d'ERC.

I sense oblidar la naturalesa del partit, Joan també tingué temps per reivindicar l'autodeterminació dels pobles i per assegurar que «posarem els Països Catalans al mapa d'Europa». Gairebé al final dedicà un brindis a l'esperança. «No hi ha cap dels Estats recentement incorporats a la UE que acumuli més d'un segle d'independència», subratllà en forma «d'avís» a qui ho vulgui escoltar.

Just després de l'eivissenc li tocava el torn a Carod. El líder independentista començà convidant els assistents a col·laborar perquè ERC completi el camí triomfant que no ha abandobat en cap de les darreres cites electorals. «Hem de tancar el cicle», manifestà.

Les metàfores, les cites i les fites (històriques) adornaren les seves paraules, que es solidaritzaren amb la candidatura prohibida del bascs d'HZ i censuraren les primeres decisions polítiques del gabinet de Zapatero, de qui espera molt més.

També «s'esforçà» Carod-Rovira en conincidir amb el Partit Popular a l'hora de criticar la dispersió i «poca coherència» del PSOE en algunes qüestions. «No sabem si el model d'Estat que volen aplicar és el d'Antich, Iglesias i Maragall o el de Bono o Ibarra», advertí. Com epílog, Carod advocà per la independència dels Països Catalans, «que passa per una estació prèvia: la República Federal i Plurinacional.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris