algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
14°

Josefina Rotger: «Em fa molta vergonya fumar en públic perquè cada vegada està més mal vist socialment»

És una de les moltes persones que fumen a les Illes Balears i volen deixar l'hàbit

C. ROIG.Palma.
Milions de persones moren cada any al món per causa directa o indirecta del consum de tabac. A l'Estat espanyol més de 60.000 persones hi perden la vida cada dia per aquesta addicció. Començar a fumar moltes vegades és com un joc, una manera de fer-se gran abans d'hora. Enganxar-s'hi és fàcil, però deixar l'hàbit no ho és tant. Josefina Rotger és tan sols una més d'un munt de persones que fumen de manera habitual i en alguna ocasió ho ha intentat deixar, de moment sense èxit.

-Des de quan fumau?
-Vaig començar a fumar als 17 anys, amb les amigues. La primera vegada que ho vaig fer no em va agradar gens i vaig començar a tossir i a tossir sense aturar-me. Però cada cap de setmana anàvem a dormir a casa d'una amiga i allà fèiem el cigarret.

-I a partir d'aquí començàreu a fumar de manera habitual, però quants de cigarrets fumau cada dia?
-De fet jo no fum gaire, devers dotze o tretze al dia, i molts els deix a mitges. No arrib a una capsa diària. Però passa que no fum mai en públic.

-I com és que no fumau en públic?
-Em fa vergonya. De cada vegada més fumar està molt mal vist socialment. Fins i tot a mi no m'agrada veure la gent fumar pel carrer. Sobretot quan veig dones grans que fumen només pens que no vull arribar a aquesta edat i continuar fumant.

-I quantes vegades heu intentat deixar-ho?
-En realitat dues, però seriosament només una. La primera vegada ho vaig intentar pel meu compte i vaig deixar de fumar de cop. Aquella vegada no em va anar gaire bé. La segona vegada vaig anar a les teràpies de deshabituació del meu centre de salut. Aquest pic sí que em va anar bastant bé i vaig aconseguir deixar-ho.

-I com va ser que hi tornàreu?
-Vaig passar un moment personal una mica difícil en la meva vida i amb els nervis vaig començar de bell nou. A més, el meu marit fuma i sempre tenia la capsa a la vista.

-Ho tornàreu a intentar de nou?
-Sí, abans que acabi l'any esper deixar-ho, però ara no estic gaire preparada. Jo sé que és dolent. És important que a les escoles hi facin campanyes fortes per evitar que els joves comencin.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris