algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
13°

UM vol que els alumnes que acaben l'ESO tenguin el nivell C de català

Presenta una proposició no de llei que demana l'homologació

Unió Mallorquina va registrar ahir una proposició no de llei al Parlament en la qual demana al Govern que homologui el títol de Graduat en Educació Secundària al Nivell C -coneixement mitjà- de català. D'aquesta manera, els alumnes que acabin l'ESO obtindran automàticament el nivell C sempre que no hagin sol·licitat l'exempció de l'assignatura de Llengua Catalana i la tenguin aprovada.

Actualment, els alumnes que acaben l'ESO només poden accedir al nivell B si obtenen més d'un set en llengua catalana i els que tenen el títol de Batxiller poden obtenir el C si tenen més d'un set en aquesta assignatura. La proposta d'UM, que desenvolupa una de les mesures lingüístiques anunciades per l'Executiu balear, suposaria aplicar a les Illes una homologació que ja està en vigor a Catalunya.

La proposició insta el Govern a establir l'equivalència «mitjançant les avaluacions que consideri oportunes i els informes tècnics adients» i a «establir les mesures pertinents per evitar els possibles greuges comparatius que es puguin derivar» de l'aplicació d'aquest acord.

La presidenta, Maria Antònia Munar, va justificar la mesura com una fórmula per «positivar la llengua» i per incentivar els joves a estudiar-la i a «estimar-la». Segons Munar, la possibilitat d'obtenir el nivell C contribuirà que els estudiants que ara abandonen aquesta assignatura tenguin major interès per aprovar-la.

La presidenta va apuntar que l'homologació posa fi a un «greuge comparatiu» amb Catalunya, i es mostrà partidària de cercar mecanismes perquè els titulats que acreditin el mateix nivell de català puguin accedir a la mateixa homologació. Munar es mostrà confiada que la proposta s'aprovarà amb una «àmplia majoria» o «per unanimitat» al Parlament.

El conseller d'Educació, Francesc Fiol, va assegurar ahir que «no és una mala teoria» la proposta d'UM. El conseller va recordar que aquesta era una de les mesures lingüístiques inclosa en un paquet que s'aplicaria en el món educatiu i que ell mateix va anunciar el passat mes de gener. Malgrat tot, apuntà que a Catalunya s'atorga el títol encara que l'alumne tengui suspesa l'assignatura de català.

Per la seva banda, la portaveu del PSOE, Aina Calvo, va advertir que de totes les mesures lingüístiques de Fiol aquesta seria la més assumible i es va mostrar oberta a negociar. La diputada va considerar «bona» la idea però va advertir que la mesura hauria d'anar acompanyada d'un enfortiment de l'ús social de la llengua «i el PP no ho fa». El PSM, però, coincideix amb els examinadors de la Junta Avaluadora en rebutjar ara la mesura perquè entenen que el nivell actual amb què surten els alumnes que acaben l'Ensenyament Secundari Obligatori és inferior al nivell C de català. Els examinadors celebraran una nova assemblea dijous.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris