nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
24°

Juan Antonio Carrillo: «L'Estat espanyol pot ser demandat a Europa pel tracte als immigrants»

Estigué al tribunal de Drets Humans d'Estrasburg

Juan Antonio Carrillo (Morón de la Frontera, 1934) és actualment catedràtic de Dret Internacional de la Universitat de Sevilla. Carrillo va ser també el primer membre representant d'Espanya en la Comissió de Drets Humans d'Estrasburg el 1979 i del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg del 1985 al 1990.

-Quines preocupacions genera l'actual panorama internacional?
-Un dels problemes que més preocupa els ciutadans és la resposta a la inseguretat que ens crea el terrorisme internacional. Hi ha estats que creuen que tenen dret a recórrer a la força militar per fer front a aquesta amenaça. La resposta d'una força armada és legítima quan el Consell de Seguretat, com a òrgan que ha de mantenir la pau i la seguretat internacional, el decideix, el recomana i l'autoritza. Quan no és el cas no és legítima.

-És el cas de la intervenció a Iraq?
-És el cas de l'Iraq. Ara, en aquest cas un no sap a què atenir-se. Primer va ser que hi havia armes de destrucció massiva i funcionava un sistema d'inspecció fins el 1998, quan se'n va fer càrrec un australià prooccidental i amb símptomes de Cocodrilo Dandee. Després una nova inspecció dirigida per un turc i un egipci no varen trobar armes de destrucció massiva. D'altra banda, les armes que hi havia hagut havien estat proporcionades pels Estats Units. Després de les armes de destrucció massiva, es va parlar de l'amenaça terrorista de l'Iraq, que es va haver de descartar perquè Bagdad era enemic d'Al-Qaeda. Llavors, no crec que cap d'aquestes fossin les vertaderes raons de la intervenció armada d'Estats Units a l'Iraq.

-Llavors, està d'acord amb la retirada de les tropes?
-Absolutament. Les nostres forces hi són només per defensar-se a si mateixes. A més, primer es va dir que era per destruir les armes de destrucció massiva, que no n'hi ha, i després es va dir que era per reconstruir l'Iraq, que cada vegada és més caòtic perquè l'ocupació no només és il·legítima sinó que també ineficaç.

-Occident també viola els drets humans?
-Sí, però a diferència d'altres zones del Planeta aquí es poden demandar els Estats i quan es violen els drets humans hi ha organismes de garanties.

-Quina és la violació més flagrant que fa Espanya?
-Avui en dia, sobretot, en el tracte a l'immigrant «sense papers». És una de les qüestions més delicades. Espanya podria ser demandada, per exemple, als internaments que sobrepassen de molt el principi de la seguretat jurídica de les persones o en relació a les expulsions perquè són retornats a països on la seva integritat física corre perill i poden ser torturats. Els jutges s'han de posicionar pels més dèbils.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris