nubes rotas
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
22°

El Consell adjudica el desdoblament de Palma a Manacor a Sacyr Vallehermoso

Costarà 116 milions, que es pagaran durant 33 anys pel sistema de peatge a l'ombra

69514

Es preveu que en el primer temps de funcionament circulin 16.000 vehicles diaris per la via.

El Consell de Mallorca va adjudicar ahir al consorci format per Sacyr Vallehermoso i diverses societats mallorquines la construcció i explotació del desdoblament de la carretera de Manacor, la primera infraestructura viària que es licita a les Balears mitjançant el sistema de peatge a l'ombra. El projecte té una longitud de 41 quilòmetres i la inversió prevista és de 116 milions d'euros. El termini de concessió és de 33 anys i el temps de construcció és de 27 mesos.

La carretera, que l'empresa adjudicatària qualifica d'«autopista», podria estar llesta el darrer semestre de l'any 2006 si es compleixen les previsions més optimistes. El Consell de Mallorca aprovarà en el ple de dilluns l'adjudicació d'aquest projecte mitjançant el sistema de peatge a l'ombra i en dos mesos, aproximadament, podrien començar les obres.

Amb el sistema de peatge a l'ombra, el Consell, en lloc de pagar l'obra directament, transferirà un cànon a la societat concessionària durant 33 anys en funció del nombre de vehicles que circulin per la via. La concessionària, a més d'aquest cànon de demanda que es corregirà amb criteris de sinistralitat, percebrà del Consell pagaments fixos durant els primers set anys de concessió per 37 milions d'euros.

El trànsit estimat per al primer any de funcionament del desdoblament és de 16.000 vehicles diaris. Tot i que l'adjudicació comprèn tot el projecte, la primera fase -des de la Casa Blanca fins a Montuïri- ja està redactada i la segona l'haurà de redactar l'empresa concessionària. En el recorregut de 41 quilòmetres es preveuen cinc rotondes i 13 enllaços a diferent nivell.

El consorci adjudicatari d'aquest projecte està format per Sacyr Vallehermoso, a través de la seva filial de construcció Sacyr i de la de concessions Itínere, i les societats mallorquines Melchor Mascaró, Aglomsa, Matías Arrom Biblioni, Electro Hidráulica i Obras y Pavimentos Man.

En el consorci adjudicatari concessionari, Itínere participa amb un 35% i Sacyr amb un 5%, i en el constructor Sacyr compta amb un 40%. Les empreses mallorquines participen en la mateixa proporció en la concessió com en la construcció: Melchor Mascaró té un 30%, amb un 10% participen Aglomsa i Matías Arrom Biblioni i amb un 5% Electro Hidráulica o Obras y Pavimentos Man.

Sacyr Vallehermoso va néixer l'any passat de la fusió del Grupo Sacyr i del Grupo Vallehermoso. Itínere, la seva filial de concessions, és el primer inversor estatal en autopistes i participa en més de 2.600 quilòmetres de vies ràpides a l'Estat, Portugal, Brasil i Xile.

A més de la Unió Temporal d'Empreses (UTE) capitanejada per aquest grup, també van presentar ofertes els principals grups estatals especialitzats en construcció i obra pública, com ACS, Dragados, OHL o Fomento de Construcciones i Contratas (FCC), en la majoria dels casos formant UTE amb empreses locals.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris