nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 18°
15°

La situació de risc obliga Gesa a fer un pla d'emergència per a Artà i Capdepera

Entre les mesures previstes per a l'estiu hi ha la interrupció del subministrament

64752

La subestació d'Artà subministra també electricitat als veïns de Capdepera.


La creixent demanda energètica a Artà i a Capdepera en els darrers anys ha provocat que Gesa hagi hagut de prendre decisions que poden suscitar polèmiques. Si es produeixen sobrecàrregues a la xarxa, la companyia ha advertit que interromprà el subministrament per zones. Aquesta, entre altres, és una de les mesures incloses en el pla d'emergència de l'estiu 2004 que Gesa s'ha vist obligada a activar davant la saturació de la xarxa elèctrica amb l'objectiu de prevenir importants avaries. La mesura que no ha estat ben acollida per tots els afectats.

La situació és límit. El municipi de Capdepera s'alimenta a través de quatre línies de tensió mitjana des de la subestació d'Artà. Davant el creixement de la demanda energètica, l'estiu passat s'arribà a una saturació d'un 110 per cent en la seva capacitat. L'any 2002 s'aprovà la construcció d'una subestació a Capdepera, però la negativa de Gesa a soterrar el cablatge, tal com ordenen les normes subsidiàries de la localitat, ha provocat que encara no se'n pugui disposar.

Mentre la companyia ha realitzat un estudi complet en què s'ofereixen diverses alternatives a l'Ajuntament de Capdepera, entre les quals que els veïns assumeixin el cost del cablatge, s'han pres certes mesures per evitar el caos que es va viure l'estiu passat.

La companyia energètica va deixar clar que totes les decisions previstes van dirigides a minimitzar el risc d'avaries i evitar que s'arribi a la situació més dràstica, que seria la interrupció del subministrament elèctric. Així, s'ha establert un pla de treball molt complet. Per una banda, està previst reforçar la xarxa aconseguint que en certs trams el cablatge pugui suportar més potència. Així mateix, es revisaran una per una totes les línies.

Per últim, també es té la intenció d'ampliar els mitjans tècnics i humans per tal d'atendre les situacions d'avaria i sobrecàrrega a la xarxa. S'ha establert la figura d'un coordinador especial per dirigir totes aquelles actuacions relacionades amb aquest pla de xoc. L'empresa disposarà també d'un grup de tècnics preparats per fer front a qualsevol pana de manera immediata.

D'altra banda, la Direcció General d'Indústria del Govern de les Illes Balears ha donat el vistiplau a aquest pla d'emergència. Sigui com sigui, la xarxa a Artà i a Capdepera necessita millores urgents en infraestructures.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris