cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
25°

Antoni Segura: «Crec que Occident no actua de la manera correcta contra el terrorisme internacional»

L'expert en món islàmic parlà ahir a Palma

El catedràtic d'Història Contemporània de la Universitat de Barcelona, Antoni Segura i Mas (Barcelona, 1952) va oferir ahir, convidat per la Universitat de les Illes Balears, dues conferències a Palma sobre els actuals conflictes internacionals i, més concretament, sobre l'enfrontament entre governs occidentals i la xarxa Al Qaeda. Precisament, Segura acaba de publicar un nou llibre sobre la situació global, Senyors i vasalls del segle XXI. Una explicació fonamental i clara dels conflictes internacionals, amb Edicions Campana. El catedràtic respongué ahir a unes preguntes.

-Poden marcar els atemptats les decisions polítiques?
-No crec que sigui així. Crec que en la lluita contra el terrorisme l'actuació a l'Iraq ha estat un gran error. No hem d'oblidar que la dictadura de Saddam Hussein era un territori vetat pel terrorisme internacional i el que ha fet la guerra ha estat obrir un nou camp de batalla i legitimar alguns dels discursos d'Al Qaeda. Això s'ha comprovat amb algunes enquestes que fa una fundació que du Madeleine Albright, que ha demostrat que la incidència de la guerra de l'Iraq s'ha traduït en un increment de les posicions antioccidentals i anti Estats Units en bona part dels països musulmans. De fet, l'ocupació de l'Iraq ha aconseguit una cosa que semblava impensable: posar d'acord els fidels de Saddam i la seva oposició en contra de la intervenció militar. En conseqüència, reincidir en l'error d'enviar tropes a l'Iraq no crec que sigui la solució i la decisió de retirar les tropes, a pesar de la lectura que facin els terroristes, crec que era una promesa del PSOE i ha estat una decisió encertada.

-L'11-M està vinculat a l'Iraq o potser a la imatge que s'ha forjat Espanya al Marroc?
-A veure, Al Qaeda funciona com una mena d'icona i actua per franquícies. Això vol dir que els grups que relacionam amb Al Qaeda no tenen perquè estar relacionats de manera directa amb ella, basta que hagin llegit les seves informacions. Ara, darrer dels atemptats de Madrid és obvi que hi ha grups radicals marroquins, però podrien haver estat altres com els algerians.

-Quina relació tenen els atemptats de l'11-M amb Al Qaeda?
-El que és evident és que els suïcides de Nova York i Washington, que són de la península aràbiga i de famílies acomodades, tenen molt poc en comú amb els que han realitzat els atemptats de Madrid, marroquins que no tenen tants recursos. Al Qaeda és una revolta de privilegiats descontents amb el poder aràbic que amb una interpretació molt rígida de l'Islam ha aconseguit influir en poblacions marginals que pateixen una situació de frustració i humiliació.

-Llavors, com s'acaba amb el terrorisme?
-No necessàriament acabant amb el nucli dirigent acabarem amb el terrorisme. S'hauria d'anar a intentar incidir en les situacions que legitimen l'organització terrorista i això no s'està fent. Crec que seria més convenient consensuar accions directes en aquests països, tant en formes d'inversions com de cooperació, i no en accions militars.

-Quin paper juga Aràbia Saudita en aquest escenari?
-Crec que nuclis molt pròxims al poder d'Aràbia Saudita financen aquests grups i Occident manté una aliança no qüestionada amb aquest país, cosa que em preocupa. Crec que hauria de ser un element de rectificació política important.

-Creis que els temes del Sàhara i la immigració té a veure amb els atemptats?
-No, el tema del Sàhara, no. Entre altres coses perquè el Govern Aznar tampoc no s'ha distanciat gaire de la solució proposada de Nacions Unides. El tema de la immigració tampoc. Una altra cosa és que la immigració afavoreixi una certa invisualització i sigui més difícil de detectar els musulmans que viuen aquí. De totes maneres hem d'anar amb cura perquè no podem relacionar uns quants militants amb milers de treballadors que vénen a cercar un millor futur pels seus fills. A més, és un element de transmissió de nous sistemes polítics als seus països.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris