algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 17°
17°

El CGPJ diu que hi ha dos casos d'anormal funcionament de la Justícia a Manacor

Assegura que joies, xecs i béns que foren intervinguts fa 13 anys s'han extraviat

Un informe del Consell General del Poder Judicial conclou que hi ha hagut «un supòsit d'anormal funcionament de l'Administració de Justícia a Manacor, referent a l'extraviament de béns i efectes, i també en el retard injustificat per aclarir el cas». L'informe està certificat per Celso Rodríguez Padrón, secretari general del CGPJ, i és la resposta a la reclamació que imposà Andrés Escribano, per uns fets que s'iniciaren el 1991.

El reclamant denuncia que arran d'un escorcoll efectuat al local Villamiel, a la carretera de Manacor a Felanitx s'intervingueren multitud de joies, propietats i diners. Passats els anys, i després de ser sobresegut el cas, part de les joies i xecs bancaris intervinguts no han pogut ser recuperats pel propietari. Per això es formulà una denúncia i un altre jutjat de Manacor incoà un sumari. Però després de set anys no s'ha aclarit el cas.

L'escorcoll es dugué a terme per la Guàrdia Civil i l'intervingut fou posat a disposició del Jutjat d'Instrucció número 1. A l'escrit de reclamació s'assenyala que es dugué a terme una actuació «de manera salvatge i absolutament inapropiada». Tres anys després, el 15 de juny de 1994, es dictà acte de sobreseïment i es recordà la devolució dels objectes intervinguts, diversos dels quals no han aparegut encara. Per això, el 15 de gener de 1995 el Jutjat d'Instrucció número 1 acordà lliurar el testimoni de particulars al Jutjat de Guàrdia per depurar responsabilitats.

L'endemà tingué lloc l'obertura d'una caixa forta que el jutjat tenia en una entitat bancària. Aparegueren objectes propietat de la família d'Escribano que no havien estat ressenyats al registre, i que encara no han estat tornats, i es notà a faltar d'altres que sí que foren ressenyats i que tampoc han estat recuperats. A més de joies i altres béns s'han extraviat 419.000 pessetes en xecs al portador.

Els magistrats del CGPJ diuen que «en efecte, hi ha constància certa de la desaparició de béns recollits al lloc on es practicà l'entrada i escorcoll». Afegeixen els magistrats que «consta, en declaració d'un funcionari del jutjat, que les joies intervingudes es guardaven habitualment en una caixa forta situada al despatx del secretari del jutjat, sense clau i simplement tancada, sense combinació. A aquests fets s'ha d'afegir la inexistència de llibre de peces de convicció corresponent a 1991 al Jutjat número 1 de Manacor».

El CGPJ arriba a la conclusió que «els fets exposats són indicatius que, en efecte, ens trobam davant d'un supòsit d'anormal funcionament de l'Administració de Justícia. Per a això no ha de ser obstacle el fet que els mateixos hagin donat origen a l'obertura de les diligències penals, encara arracades, al Jutjat número 4 de Manacor».

Respecte a aquest segon cas, el CGPJ assenyala en el seu informe que «es refereix a un retard injustificat a l'Administració de Justícia durant la tramitació de les diligències per depurar les responsabilitats penals que corresponguessin per la desaparició dels béns». El CGPJ diu que després de set anys «no s'ha arribat ni tan sols a formular acusació o a sobreseure la causa. És criteri mantingut per aquest Consell general, en entendre que un temps d'aquesta entitat, en atenció a més a la no excessiva complexitat de la causa, no és tolerable des del punt de vista del dret a la durada raonable del procés».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris