cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
22°

La Sala es compromet a enderrocar els dos darrers monuments franquistes

El Govern local s'ha fixat un termini per a la retirada que serà abans de final d'any


Els darrers monuments franquistes de Manacor passaran ben aviat a la història. En una iniciativa sense precedents, el pacte de govern a l'Ajuntament de la localitat (PP-AIPC) s'ha compromès a enderrocar dos motius de l'època franquista que s'erigiren en memòria dels caiguts del bàndol nacional. Ambdós emblemes franquistes, que s'ubiquen al nucli costaner de Porto Cristo, es retiraran abans de final d'enguany. Aquest extrem ha estat confirmat pel delegat de Porto Cristo a la Sala de Manacor, Jaume Brunet, després d'obtenir el vistiplau del batle mateix Antoni Pastor.

La decisió de tomar els dos darrers monuments del règim que encara queden al municipi respon a un acord en ple que s'adoptà per unanimitat en la darrera legislatura, quan Miquel Riera tenia el càrrec de primer edil. Ara, l'actual equip de batlia, tot i haver canviat de color polític, ha assumit el compromís d'enderrocar-los en virtut de l'acord esmentat, amb data del 14 de febrer del 2003.

Els dos monòlits franquistes a Porto Cristo, erigits en memòria dels «héroes de Manacor», un devora l'esplanada del club nàutic del port i l'altre, a l'avinguda dels Pins de la localitat costanera, es retiraran i substituiran per algun element triat a través d'un concurs d'idees.

El motiu situat devora el club nàutic ha estat el que, sense cap dubte, ha creat més polèmica al llarg dels darrers anys. No debades ha estat objecte de nombroses pintades per exigir-ne la retirada. Aquest monument, que genera un gran impacte visual per la seva acusada verticalitat, es va alçar en commemoració de la derrota patida per les tropes del general Bayo l'any 1936. El segon dels monòlits fou erigit l'any 1958 per les armes de la Infanteria i, si bé no ha estat tan controvertit com el del club nàutic, en els anys 80 va ser objecte de la col·locació d'un artefacte explosiu, l'autoria del qual sempre s'ha desconegut.

El precedent que ha derivat en la retirada de la resta de motius franquistes a Manacor ha estat l'eliminació de la placa amb símbols d'aquella època que fins fa un any adornava una part lateral de l'església de la Mare de Déu dels Dolors, al centre antic de la localitat.

La retirada d'aquesta placa amb simbologia preconstitucional de la plaça Weyler també s'aprovà per unanimitat durant la legislatura passada. Llavors, la Sala va procedir a eliminar-ne la simbologia i a deixar l'espai net de tot contingut polític. Per acabar, es netejaren i poliren les pedres de Binissalem que integren l'escalinata i els pilons.

Ara, l'enderrocament dels monuments del port queda pendent del projectes de demolició que els serveis tècnics estan acabant de redactar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris