nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
20°

Els balears són els tercers que més s'esforcen a cooperar amb el sud

L'ajuda de la Comunitat Autònoma supera el 0'7% del pressupost

Els ciutadans de Balears són els tercers de tot l'Estat que més esforç fan a través de les institucions públiques per cooperar amb els països del sud. Així ho revela La realitat de l'ajuda 2003-2004. Una avaluació independent de l'ajuda al desenvolupament espanyola i internaciona, un estudi fet públic fa poc per Intermón Oxfam. Concretament, cada balear destina a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament 9,72 euros, només superats per l'esforç dels navarresos, que hi aporten 20,69 euros per càpita, i dels bascs, que hi donen 14,43 euros per habitant. Tot i que els illencs no aportin ni la meitat que els navarresos, encara estan molt per davant dels madrilenys, que just donen 1,45 euros per càpita a l'Ajuda Oficial al Desenvolupament.

En relació al Producte Interior Brut (PIB) per càpita, Balears passa a ocupar el quart lloc, darrere de Castella-la Manxa. És a dir, els castellanomanxecs, si tenim en compte que el seu PIB és més baix que el nostre, fan un major esforç per cooperar amb el tercer món que els illencs.

Així i tot, on Balears es manté al capdavant és en el percentatge del pressupost de les comunitats autònomes que es destina al tercer món. Concretament, el 2002 va destinar-hi un 0,76 per cent dels doblers del tresor autonòmic. Així, és l'única comunitat autònoma que compleix amb el compromís establert amb les ONG després de la campanya «0'7».

Pel que fa a l'altre organisme important que a Balears vehicula l'Ajuda Oficial al Desenvolupament, el Fons Mallorquí, és el segon ens de cooperació municipal de tot l'Estat que més aporta al tercer món en xifres absolutes, tot i que la resta de fons de solidaritat (llevat del de Menorca i del de les Pitiüses) pertanyen a territoris més poblats i amb més municipis.

Així, durant el 2002 el Fons Mallorquí, amb 55 socis, va gestionar 2,212 milions d'euros i va aprovar 90 projectes. Quant al menorquí, aquest va ser el cinquè més solidari de l'Estat i el pitiús, el sisè. Ambdós superaren els de Galícia, Andalusia i Extremadura.

Aquesta comparació s'emmarca en un context en el qual l'Ajuda Oficial al Desenvolupament de l'Estat espanyol depassà els 1.800 milions d'euros, mantenint la tendència a l'alça del 2001 i situant-se en el 0'26% del PNB. Les previsions per al 2003 assenyalaven un volum total de 2.078 milions d'euros, fet que suposaria un 0'28% del PNB.

El Govern espanyol, a diferència d'altres donants, no ha compromès recursos addicionals més enllà del que s'acordà a Monterrey.

Respecte de la distribució geogràfica, la regió llatinoamericana és la que rep un major percentatge de l'AOD bilateral espanyola, amb 439,14 milions d'euros el 2002.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris