nubes dispersas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

UM veu «incoherent» que el PSM vagi amb CiU després de fer-ho amb ERC

Els de Munar avisen que «qui exclou» a les europees «acaba sent exclòs»

Unió Mallorquina no va amagar ahir el seu malestar amb el PSM després que aquest partit hagués aconseguit que els integrants de la coalició Galeuzca -que uneix CiU, PNB i BNG en una candidatura conjunta a les europees- haguessin vetat la seva entrada. Els dirigents d'aquesta formació van criticar la «incoherència» del PSM per passar d'una coalició «radical» a les generals -amb ERC, Esquerra Unida i Els Verds- a una de «moderada» a les europees, i els van advertir que «qui exclou acaba sent exclòs».

El secretari general d'UM, Damià Nicolau, i el secretari d'Organització, Francesc Buils, van avançar ahir que el Consell Polític -màxim òrgan de decisió entre congressos- aprovarà dilluns l'entrada del partit en la coalició europea formada per Coalición Canaria, Partido Andalucista, Partido Aragonesista, Convergencia de Demócratas Navarros i Extremadura Unida. «UM torna a les seves arrels», assegurà Buils, qui definí els integrants d'aquesta proposta com a «partits nacionalistes i forces centristes» que pertanyen a territoris «amb problemes semblants als nostres».

El secretari d'Organització va criticar que el PSM no hagi estat un soci «lleial ni coherent» per a la resta d'integrants de Galeuzca i va apuntar que les pressions exercides per aquest partit han provocat tensions en la coalició. «El PSM entrarà de la mà de CiU però no ocuparà el mateix nivell que la resta». Per Buils, el que hauria de fer el PSM és «centrar-se i decidir quina línia política vol seguir». El secretari general va afegir, a més, que la defensa de Mallorca a Europa s'ha de fer «sumant esforços».

Per la seva banda, el secretari general del PSM, Mateu Morro, va defensar ahir la «coherència política» de la coalició Galeuzca, perquè agrupa partits nacionalistes que representen la diversitat i la plurinacionalitat de l'Estat, però que comparteixen un programa comú. Morro va respondre a les crítiques d'UM recordant que aquest partit s'havia presentat amb Esquerra Republicana a les anteriors europees.

El portaveu de la formació, Pere Sampol, va avançar que la coalició Galeuzca cedirà al PSM l'«exclusiva» en l'elaboració del programa referent a les Illes i va recordar que fins ara totes les propostes del seu partit s'han defensat a Europa. El secretari general, Mateu Morro, va justificar per aquest motiu que s'hagués condicionat l'entrada a la coalició que no ho fes UM. «El PSM vol presentar el seu programa no el que té UM», afirmà Morro.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris