cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Pollença, sa Pobla i Llucmajor no volen que els seus centres antics siguin protegits

Els tres batles han demanat al CIM que suprimeixi la proposta de declaració de BIC

70358

El centre antic de Llucmajor, on hi ha l'Ajuntament, té un gran valor històric.

Els ajuntaments de Pollença, Llucmajor i sa Pobla no volen que els seus centres històrics siguin declarats Bé d'Interès Cultural (BIC) tal com proposa el Pla Territorial de Mallorca elaborat pel Consell. Els tres ajuntaments han presentat al·legacions a l'organisme insular sol·licitant l'eliminació de la proposta.

Bartomeu Vicens, conseller de Territori de l'organisme insular, explicà ahir que el Pla Territorial proposa la protecció de tots els centres antics. De fet, alguns d'ells, per exemple a la Serra de Tramuntana, són Bé d'Interès Cultural des de fa molts anys.

Al document, en concret, es proposa la declaració per als centres històrics de Sóller, Campos, Santanyí, Sineu, Pollença, Petra, Llucmajor, Porreres, Felanitx i sa Pobla. Dels deu, els tres esmentats han al·legat en contra d'aquesta mesura per a sorpresa del Consell de Mallorca.

«Se tracta de preservar la idiosincràsia dels municipis mallorquins», va indicar Bartomeu Vicens, que afegí que «aquesta declaració valora els municipis i protegeix els seus centres antics». En el cas de Pollença, l'Ajuntament governat per un pacte UM-PP compta amb un Pla Especial que data de 1993. La declaració de BIC implicaria la redacció d'aquest pla, que en aquest cas concret ja el tenen i que a més, el podrien modificar i actualitzar. En lloc de suposar un avantatge, per al Consistori de Pollença la protecció suposaria un obstacle per atorgar les llicències.

La declaració de Bé d'Interès de Cultural comporta beneficis fiscals i subvencions que aquests municipis no han tingut en compte. L'Ajuntament de sa Pobla ha justificat en les al·legacions que el seu centre antic no té cap interès històric. Per al Consell, aquest argument no és cert. Prové, segons explicà de l'any 1300 de les ordinacions de Jaume II. L'estructura del nucli antic té una estructura quadriculada, urbanísticament molt moderna per a l'època. Si no es conserva, acabarà degradant-se i perdent-se.

Finalment, el Consistori de Llucmajor argumenta que ja en té elaborat un catàleg, però no és suficient. Al catàleg consten els edificis més emblemàtics, però és tot el conjunt el que conforma el conjunt urbà.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris