nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 20°
19°

L'al·lèrgia afecta un vint per cent dels ciutadans de les Illes Balears

La malaltia causa el 50% de les consultes als metges de capçalera


Un de cada cinc ciutadans de Balears pateix al·lèrgia, i és la causa del cinquanta per cent de les consultes ateses pels metges de capçalera. Així ho anuncià ahir la doctora Ramona Soler, metgessa adjunta del Servei d'Otorinolaringologia de l'Hospital de Son Dureta.

Els àcars de la pols (espècie que pertany al grup dels aràcnids) i el pol·len, sobretot el de les oliveres, les gramínies i la mollera roquera, són els principals factors que provoquen aquesta malaltia. L'al·lèrgia també produeix efectes col·laterals d'importància, com per exemple problemes de pell, alteracions de la vista, problemes dentals, sentiments d'irritació, malestar i depressió, falta de concentració en els nins petits,etc.

Hi ha una sèrie d'elements que condicionen que una persona desenvolupi una al·lèrgia. En aquest sentit s'ha de tenir en compte l'alimentació de l'individu, la predisposició genètica i el contacte amb mascotes i sofàs de plomes.

Respecte d'això, la doctora Soler afegí que «en el fons, però, és un misteri. Jo he consultat la medicina homeopàtica i diverses medicines orientals, com la xinesa i la hindú, que donen una visió alternativa sobre com tractar les malalties, però les al·lèrgies és una cosa que es resisteix a totes les teories mèdiques. Ara, una cosa queda clara, si receptes massa antibiòtics arriba un moment que no fan efecte».

Lleonard Llorens, professor de botànica de la Universitat de les Illes Balears, col·labora amb la doctora Soler en la realització d'un estudi per detectar les espècies vegetals que provoquen més al·lèrgies, determinar els seus ritmes de producció d'elements al·lergètics i relacionar-los amb els factors ambientals.

Llorens declarà que «amb aquesta tasca esperam que en un futur no gaire llunyà podrem establir models predictius que permetin conèixer per endavant quines èpoques de l'any són les més perilloses per a les persones al·lèrgiques. I, d'aquesta manera, es podran receptar fàrmacs preventius als pacients en el moment adhient».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris