cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

La família del mallorquí pres a Equador demana ajuda al Govern per extradir-lo

Manolo du dos anys i mig a la presó de Guayaquil i la família tem per la seva vida

103178

El mes de desembre María Antonia Rodríguez va sortir de la presó de Guayaquil.

El procurador Julián Montana, representant de la família del mallorquí pres a l'Equador per narcotràfic, s'ha reunit amb la directora general de Coperación del Govern per demanar-li que s'impliquin en el procés d'extradició. La família del reu tem per la seva vida.

La reunió entre el procurador i Magdalena Contestí, directora general de cooperació de la Conselleria de Presidència, tengué lloc dimecres passat i Montana la posà al corrent de la situació del pres mallorquí, que porta gairebé dos anys i mig a la presó de Guayaquil.

El representant de la família demanà al Govern que s'implicàs en el procés d'extradició de Manolo, ja que la família del pres considera que la seva vida corre perill i només complint el que li queda de condemna en una presó espanyola «podran estar tranquils».

Manolo i María Antonia Rodríguez, la seva al·lota, foren sorpresos el desembre de 2001 amb una partida de cocaïna a l'aeroport d'Equador, i anaren a parar directament a Guayaquil. Després d'una any d'espera, i quan estava a punt de complir-se el termini legal perquè la Fiscalia equatoriana formalitzàs l'acusació, a Manolo se li afegí un altre delicte: associació il·lícita. D'aquesta manera, fou condemnat a vuit anys de presó, mentre que a María Antonia n'hi caigueren dos, que complí íntegrament. La dona tornà fa pocs mesos a Mallorca i denuncià que allà vivien «com animals».

Des de llavors, Manolo està sol i la seva seguretat costa uns 500 euros mensuals a la seva família. El pitjor és la incertesa sobre el seu estat: «Avui està bé, però no sabem què li pot passar demà. Una presó a Equador no té res a veure amb el concepte de presó que tenim a Espanya», explicà ahir Julián Montada, que afegí que «físicament està bé, però fa alguns dies que té molèsties estomacals, que preocupen la família».

L'any 1996 Espanya i Equador firmaren un conveni perquè els presos poguessin complir part de la condemna en una presó del seu país, i els advocats de Manolo s'aferren a aquesta possibilitat. Això no obstant, els tràmits burocràtics són molts i l'èxit depèn, en part, de l'interès que poden posar des de l'Ambaixada o la classe política. Des del Govern balear encara no s'han pronunciat sobre els passos que seguiran, però la família espera que les gestions siguin «ràpides i fructíferes».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris