cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
16°

El Govern rep dos milions d'euros de la UE per ajudar els ramaders

Els doblers es repartiran en el període que va del 2004 al 2006


La Unió Europea donarà al Govern balear 2.064.811 milions d'euros entre l'any 2004 i el 2006 en ajudes al sector lleter. Aquesta mesura s'anuncià ahir en el Bolletí Oficial de l'Estat. Els doblers es distribuiran de manera progressiva. Així, en el 2004 es rebran 343.433 euros; en el 2005, 688.551; i en el 2006, 1.032.827.

D'una altra banda, avui s'obre el termini de sol·licitud de subvencions per producció làctia. Des de l'any 1992 la política agrària europea establí que cada ramader tengués assignada una quota de producció lletera que no pot superar. En cas de ser sobrepassada, si el productor vol comercialitzar la llet l'haurà de vendre a un altre ramader que es trobi per davall dels límits permesos.

Per cada mil quilos de llet produïts dins les possibilitats establertes per la quota, els vaquers que ho demanin rebran 8,15 euros de la unió europea, xifra que pujarà a 16,31 euros en el 2005 i 24,49 euros en el 2006.

Margalida Estelrich, coordinadora de Unió de Pagesos, criticà la «descoordinació entre el Ministeri d'Agricultura i la Conselleria d'Agricultura, perquè el període de sol·licitud de subvencions comença avui i cap dels productors afiliats a la nostra associació n'ha estat informat ni ha rebut els impresos necessaris per poder tenir accés a aquests doblers».

A més, Estelrich també manifestà que «els 8,15 euros que rebran enguany els ramaders balears és una xifra ridícula. Nosaltres sempre hem reclamat que produir un litre de llet aquí és més car que al continent, perquè s'han d'importar productes alimentaris de fora i això suposa un cost de transport extra. I pensam que les institucions haurien de tenir en compte aquesta situació i establir una sèrie de barems de discriminació positiva».

La coordinadora d'Unió de Pagesos també mostrà la seva preocupació pel futur del sector lleter mallorquí, perquè «actualment només queden devers 70 productors, i si la Conselleria d'Agricultura no intervé per evitar una baixada del preu de la llet, això suposarà la ruïna per a moltes d'aquestes persones».

I afegí que «a pesar de tot el problema és que en aquests moments a la Unió Europea s'està discutint si els pagesos han de cobrar subvencions per no produir. Al final, els estats tendran l'última paraula en aquesta qüestió, i si es tira endavant serà la mort de la foravila mallorquina».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris