cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

Garzón lliga a Palma el terrorisme islamista amb els narcotraficants

El jutge reclama «major coordinació» entre els estats en la lluita contra el delicte

58982

Garzón assegurà que narcotràfic i terrorisme participen de la mateixa realitat: el crim organitzat.

El jutge de l'Audiència Nacional, Baltasar Garzón, assegurà ahir que l'exemple més «paradigmàtic» de la vinculació entre el terrorisme i el narcotràfic és «el terrorisme integrista islàmic» que, segons el magistrat, «no dubta a nodrir-se de qualsevol de les activitats delictives del crim organitzat». Garzón assegurà a Palma, durant la seva intervenció en el Congrès de la Federació Mundial de Comunitats Terapèutiques, que els fenòmens criminals «són cada vegada menys aïllats» i «moltes vegades utilitzen els mecanismes els uns dels altres per mantenir-se, finançar-se, per desenvolupar la seva activitat o per aconseguir una major impunitat».

Garzón assegurà que tant narcotràfic com terrorisme «són fenòmens diferents però participen d'una mateixa realitat, el crim organitzat». D'aquesta manera, els grups dedicats a traficar amb drogues poden fer servir mètodes terroristes per defensar els seus interessos, les organitzacions terroristes «no dubten a nodrir-se de qualsevol de les activitats delictives del crim organitzat». Com exemple d'aquesta relació entre activitats criminals, el magistrat es referí als moviments guerrillers que col·laboren i es nodreixen dels càrtels de la droga.

El jutge evità posicionar-se entorn de les informacions que assenyalen que l'atemptat terrorista de Madrid de l'11 de març va ser finançat amb doblers del narcotràfic, tot i que sentencià que «la investigació és secreta però no exclou una possible vinculació en aquest sentit».

Per lluitar contra aquesta nova concepció del crim, el jutge assenyalà un canvi de l'enfocament de la lluita antiterrorista dels governs i destacà que és necessari «conscienciar-nos que hi ha d'haver un nivell superior de coordinació per combatre els efectes del terrorisme sense oblidar-ne les causes profundes».

Garzón asseverà que el crim «ja no va en un sol sentit, sinó en múltiples», i que és necessari coordinar «les diferents esferes que resulten afectades i els diferents nivells d'investigació». Segons el jutge «qualsevol política no ha d'oblidar la criminalitat organitzada ni qualsevol dels fenòmens associats».

El XXII Congrés de la Federació Mundial de Comunitats Terapèutiques, que se celebra a Palma fins al proper dissabte, se celebra per primera vegada a l'Estat espanyol. Les jornades apleguen més de 1.200 experts en el tractament i prevenció de les drogodependències procedents de més d'una cinquantena de països.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris