cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 15°
14°

Dues terceres parts dels reclusos de l'Estat tenen relació amb drogues

El Congrés de Comunitats Terapèutiques s'inaugurà ahir a Palma

Dues terceres parts dels 45.000 reclusos de l'Estat mantenen alguna relació amb les drogues, bé sigui per tràfic a petita escala o per consum, segons explicà el president del Projecte Home a Balears, Tomeu Català, durant la inauguració del Congrés de la Federació Mundial de Comunitats Terapèutiques que es du a terme a Palma fins dia 17 d'abril. Arreu d'Europa, l'Observatori Europeu estima que és un 52 per cent dels reclusos mantenen algun tipus de relació amb les drogues.

Durant el 2003, el Projecte Home va atendre més de 2.500 persones internes en centres penitenciaris o exreclusos amb problemes de drogodependència, dels quals 500 estaven en règim d'excarceració, 500 amb mesures alternatives a l'internament i s'atengueren més de 1.654 persones en visites de suport.

El president de Projecte Home a l'Estat, Albert Sabatés, va fer una crida a la sensibilització cap a la reinserció social dels reclusos i destacà que «és molt més rendible tractar els presos que mantenir-los complint la seva condemna». Sabatés recordà que alguns indrets com Còrdova, Madrid o Galícia han apostat per incloure les comunitats terapèutiques en alguns mòduls penitenciaris. D'aquesta manera, els drogodependents que han passat algunes proves de motivació i ho desitgin poden participar en aquesta teràpia.

Sabatés recordà que ja fa vint anys que el Projecte Home començà la sava tasca en favor dels toxicòmans. El responsable d'aquesta organització a nivell estatal emfasitzà que la situació en aquests anys ha variat considerablement, ja que fa dues dècades el principal problema era el consum d'heroïna, mentre que actualment el consum d'aquesta substància està estabilitzat. Avui en dia, segons explicaren els experts, el 50 per cent de les demandes de teràpia es corresponen al consum de cocaïna.

Tomeu Català subratllà, això no obstant, el clima de «fatalisme» que imperava ara fa vint anys pel que fa al tractament de les drogodependències. A les Balears hi ha més de 1.200 persones que han estat sotmeses a les teràpies del Projecte Home i actualment viuen sense consumir drogues. Català remarcà que el 92,8 per cent de les persones que ha rebut l'alta terapèutica gaudeixen d'una bona qualitat de vida.

La inauguració del congrés comptà també amb la presència de Patricia Needle, representant de l'Institut Nacional d'Abús de Drogues nord-americà, que actualment ha iniciat un acord amb el Pla Nacional sobre Drogues per investigar conjuntament.

Sabatés destacà durant la presentació de les jornades la seva voluntat que aquest congrés serveixi per donar respostes als nous problemes, «consolidar les vàlides i descartar les que no ho són». La inauguració oficial del congrés, que acollirà més de 1.000 experts, tingué lloc a l'Auditòrium amb un concert que comptà amb la presència de la reina Sofia (més informació a la pàgina 40).

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris