cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 17°
16°

Els jutges ja han dictat 280 ordres per protegir dones maltractades

Les mesures s'han fet efectives durant els primers mesos d'enguany a les Balears

Els jutges han dictat a les Balears durant el primer trimestre del 2004 280 ordres de protecció a dones maltractades, segons les dades revelades a aquest diari per la directora de l'Institut Balear de la Dona, Isabel Llinàs.

Segons va explicar Llinàs, «les ordres de protecció estan en vigor des del 2 d'agost del 2003». «D'ençà fins a cap d'any (en cinc mesos) es varen dictar 211 ordres de protecció i ara en tres mesos n'han dictades 280», va destacar la directora de l'Institut Balear de la Dona.

En opinió de Llinàs, aquest augment «és bastant significatiu». En contra de l'opinió generalitzada que cada vegada hi ha més casos de violència domèstica, especialment contra les dones, a la nostra societat, Llinàs creu que aquestes dades «demostren que cada vegada hi ha més recursos i les dones maltractades se senten més informades i més segures a l'hora de separar-se de la seva parella i sol·licitar una ordre de protecció».

De fet, Llinàs considera que «sempre hi ha hagut violència domèstica. El que succeeix és que ara les dones han pres consciència dels seus drets». Al marge de les ordres de protecció dictades, l'Institut Balear de la Dona ha atès en aquest trimestre prop de 1.200 consultes de dones que volien aquest tipus d'informació.

Durant l'any 2003, a les Balears es varen registrar fins el novembre 470 denúncies per maltractament, el 3'30 per cent del total que es varen admetre als jutjats de tot l'Estat. S'ha de tenir en compte que durant els darrers anys, del 1999 ençà, les Illes han vist reduir considerablement el nombre de denúncies. Així i tot encara superen de molt les 265 registrades en tot l'any 1997 o les 342 del 1998.

Pel que fa a les consultes realitzades, l'Institut Balear de la Dona va atendre 13.415 peticions d'informació, de les quals 2.063 es referien a maltractaments. D'altra banda, les dades del 2003 reflecteixen que prop del 90 per cent dels maltractaments denunciats eren físics i psicològics, mentre que prop d'un 7 per cent eren exclusivament psicològics, un dos per cent agressions sexuals i la resta exclusivament físics. L'edat de la majoria de les dones que varen denunciar els maltractaments era d'entre 15 i 40 anys. Finalment, pel que fa a la procedència, la majoria, prop del 85 per cent, viuen a les capitals i la resta als pobles, a Inca i a Manacor.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris