nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
20°

Proposen al Govern que la TV balear tengui espais en la modalitat sineuera

Sineuers Independents presenta una moció en to irònic sobre les mesures lingüístiques del PP

62732

La moció dels Independents es debatrà en la pròxima sessió plenària.

«Ens desborda l'emoció per l'anunci de la promoció de les modalitats lingüístiques que s'ha de posar en pràctica a partir d'ara en el camp educatiu, en els mitjans de comunicació autonòmics i en l'ús de la llengua a l'Administració». Amb aquest to irònic comença la moció presentada pel grup de l'oposició Sineuers Independents a l'Ajuntament i que es debatrà en sessió plenària. A més, hi demanen al Govern que tengui en compte la modalitat sineuera en tots els àmbits socials, educatius i administratius.

Els Independents insten l'Executiu a «equiparar el sineuer a les anomenades modalitats de les Balears». Així, consideren que «la proposta no es pot materialitzar sense que l'ímpetu del nostre Govern per caminar de manera contrària a l'estandardització de la llengua comuna arribi a les modalitats d'àmbit local».

Entre els acords recollits a la proposta del partit esmentat, hi figura que la futura TV balear inclogui espais propis per al parlar de Sineu. «Hem d'aconseguir que les pel·lícules de la TV balear es doblin al sineuer, o com a mínim s'hi subtitulin "afirmen" perquè sentir amb normalitat les nostres expressions per la tele és una eina molt vàlida en el procés de normalització».

Altres punts són «constituir l'Institut d'Estudis Sineuers amb capacitat normativa i amb la finalitat de depurar, fixar i enllustrar la modalitat sineuera per crear després la Junta Avaluadora de Sineuer». En la iniciativa també s'hi demana que el Consistori de la localitat decreti el sineuer com a llengua vehicular de la institució i «que s'insti el Govern de les Illes Balears a assegurar que els centres docents de Sineu siguin dotats dels mitjans necessaris per a l'ensenyament d'aquest parlar».

I, a més, que es creï el Departament de Filologia Modelística Sineuera a la UIB.
Els Independents acaben la seva moció sarcàstica demanant que «la Sala nomeni l'honorable Francisco Fiol president de l'Institut d'Estudis Sineuers i fill il·lustre de la vila».

Sobre aquest escrit, el tinent de batle Josep Oliver (PP) explicà que «hi votarem a favor, perquè nosaltres no tenim cap problema. Aquí es tracta de muntar un xou i podem continuar fins que ells vulguin. Si ens deixen cap local, hi podem posar l'Acadèmia del Sineuer i també estarem d'acord a fer-ne president Andreu Matas "portaveu dels Sineuers Independents».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris