cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
22°

«El Parkinson no és una malaltia mortal, però tampoc deixa viure»

Antònia Vidal n'és una de les 1.600 persones afectades de les Balears

El Parkinson és una malaltia tan comentada com desconeguda per a les persones que no en són afectades. Aquesta patologia danya el sistema nerviós, concretament les estructures del cervell encarregades del control i de la coordinació del moviment, com també de la postura.

Antònia Vidal és una de les 1.600 persones que pateixen Parkinson a les Illes Balears. Per a ella tot començà un dia en què, en una de les classes de reciclatge de català a les quals assistia com a «mestra per vocació», tal com ella mateixa es defineix, «no vaig poder acabar una frase i em sortia una lletra molt petita, mentre que jo sempre havia tingut una lletra preciosa». A poc a poc, aquesta dificultat es traslladà als esquemes que habitualment feia a la pissarra per als seus alumnes.

El següent pas va ser anar al traumatòleg, que li diagnosticà artrosi. I és que una de les traves que presenta la malaltia és la dificultat de diagnòstic, especialment quan els símptomes es presenten a edats més joves com va ser el seu cas.

Després de la seva primera visita a un neuròleg «em varen fer un TAC i el metge em va dir que havien descartat Parkinson», aclareix Vidal, «cosa molt difícil perquè no hi ha cap prova que diagnostiqui el Parkinson si no és a través d'un examen exhaustiu del neuròleg», afegeix. Pocs mesos després va anar a visitar un altre metge, que li confirmà les seves sospites. «Em va dir que li sabia molt de greu perquè era molt jove, però que tenia Parkinson».

Assumir la malaltia és un altre dels reptes més importants que tenen aquestes persones. «Encara que sigui una malaltia que no és mortal, ni hereditària, no deixa viure perquè és progressiva i degenerativa», precisa. Un altre fet que dificulta assimilar la malaltia és que per si mateixa provoca cert estat de depressió, «i la depressió dóna una mica més de Parkinson». De fet, Vidal assegura que «haver d'agafar la jubilació anticipada va ser potser més difícil que assumir la malaltia».

Els símptomes d'aquest mal són molt diversos i característics, però varien segons els casos com ara la rigidesa muscular, tremolor que pot variar d'intensitat, dificultats a l'hora de caminar, mala estabilitat, dificultat per iniciar o acabar moviments, dificultat per escriure, menjar o desenvolupar moviments de precisió. A més, aquesta simptomatologia va acompanyada de les anomenades «estones on-off». Segons Antònia Vidal, hi ha moments que són bons i d'altres que no ho són tant. «Hem d'aprendre a aprofitar les estones en què ens trobam millor per dur a terme tot allò que necessitam, perquè és possible que al cap de mitja hora no ho puguem fer», explica. «És una malaltia molt curiosa, ni tan sols els mateixos malalts no l'acabam d'entendre».

No obstant aquestes dificulats, el cas d'Antònia Vidal és una mica diferent. Després de nombroses proves mèdiques i d'una reflexió molt intensa, ara ja fa vuit anys que es va sotmetre a una delicada operació que li va reduir molt els símptomes de la malaltia, però malauradament «no totes les persones afectades de Parkinson poden ser operades».

Ara que Vidal té la seva malaltia «compensada», la seva lluita va encaminada a ajudar altres persones que es troben en la mateixa situació que ella o en alguns casos pitjor des de la presidència de l'Associació Balear de Parkinson.

L'associació du a terme tot un seguit d'activitats que van des de la rehabilitació fins a la logopèdia o l'atenció psicològica. Aquestes activitats es poden seguir des de Palma, però també des de Manacor, Campos, Inca, Menorca i Eivissa. Actualment Palma compta amb 141 associats, mentre que la Part Forana en té 70. Avui se celebra el Dia mundial del Parkinson i per això han organitzat una sèrie d'actes que inclouen conferències sobre l'alimentació durant la malaltia, activitats més lúdiques com un berenar i visites culturals que es concentraran entre el 19 d'abril i el 28 de maig.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris