cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
20°

Caixa Catalunya treballa per reintroduir el vell marí al litoral de l'illa de Cabrera

El projecte, en què han participat biòlegs mallorquins, podria ser una realitat el 2010

La Fundació Territori i Paisatge de la Fundació Caixa Catalunya treballa en un projecte per a la reintroducció del vell marí -foca mediterrània- a les costes de Cabrera, segons ha explicat a Diari de Balears Jordi Sargatal, director de l'esmentada fundació, com a avançament d'un extens reportatge que publicarà demà la revista Presència, que es reparteix amb aquest rotatiu.

Territori i Paisatge calcula que l'any 2010 el litoral d'aquesta illa podria tornar a veure's ple d'aquests mamífers marins, tal com succeïa abans que la competència amb l'home posàs fi a la seva presència. Sargatal, que recorda la participació de biòlegs mallorquins en el projecte -concretament, de Joan Mayol i Francesc Avellà-, assegura que el Govern balear ja disposa d'un pla per a la reintroducció del vell marí i que el Ministeri de Medi Ambient, a través del Pla estatal de salvació de la foca, segueix com evoluciona tot el procés.

Els especímens utilitzats en la reintroducció provindran de les costes de Mauritània. La pressió humana ha provocat que en aquest país les foques criïn en coves, d'on les tempestes treuen els cadells, que moren mar endins. Amb els cadells que se salven cada any s'iniciaria aquest ambiciós projecte, que podria ser una realitat l'any 2010.

Sargatal no creu que la reintroducció del vell marí ocasioni problemes amb els pescadors. El biòleg traça un paral·lelisme amb el llop, que ja no és percebut com una amenaça o com una competència tan gran per als pastors. Pel director de la Fundació Terra i Paisatge, el projecte consisteix a «reconciliar» la fauna amb l'activitat dels humans, com ha succeït en altres indrets amb altres espècies.

El setmanari Presència dedica demà un extens dossier a la fauna dels Països Catalans i obsequiarà els lectors de Diari de Balears amb un pòster d'aquestes espècies. El dossier presta especial atenció a la desaparició d'espècies provocada per una excessiva pressió humana. L'ós ha tornat; el linx, també. El repte ara és aconseguir el mateix amb el vell marí.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris