cielo claro
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
18°

«Les ajudes que rep el pagès per fer agricultura ecològica són ridícules»

Toni Ferragut cultiva productes sense adobs químics


L'agricultura ecològica s'està convertint en una alternativa que de cada vegada permet a més persones viure de la pagesia i treure'n uns bons ingressos, tot i que molts es queixen que les subvencions que reben són ridícules. L'any 2003 hi havia 12.131 hectàrees inscrites al Consell balear de la Producció Agrària Ecològica, xifra que suposa una pujada de 1.895 hectàrees respecte al 2002.

A més, hi ha 27 empreses (registrades al Consell de Producció Agrària Ecològica) dedicades a l'elaboració de productes derivats, sobretot pa i pastes, conserves, vi, fruits secs i carn. Toni Ferragut Buades fa 12 anys que es dedica professionalment a l'agricultura ecològica. Ell i quatre companys més tenen un hort a Petra on hi fan verdura i hortalissa de temporada, perquè «consideram que en cada moment la naturelesa dóna al cos allò que li fa falta. A la tardor i l'hivern, cols, bledes, espinacs, grells, colfloris. Però no tomàtigues o prebes, que són més de primavera estiu, igual que l'albergínia, el meló o la síndria».

Allà hi fan venda directa, però també van cada diumenge al mercat de Santa Maria i, des de fa dos anys, obriren una botiga (S'Era) a Palma. Ferragut no ve del món de la foravila, però la seva curiositat per la naturalesa el dugué a interessar-se en els principis d'aquesta pràctica agrícola, i a base de llibres i quatre anys de feina en una finca ecològica n'aprengué els secrets.

L'agricultura ecològica es basa en la diversitat de cultius, perquè és una manera de fer-los més resistents a plagues i malalties. Així, a l'hort de Petra hi sembren moltes plantes aromàtiques perquè «atreuen insectes que fan de depredadors i redueixen la necessitat de fer servir adobs». I a l'hort de Petra també hi ha animals, perquè els adobs orgànics proporciones nutrients als cultius i afavoreixen la proliferació de cultius que els són útils. Una de les dificultats dels pagesos ecològics ve al principi. Que la terra sigui fèrtil sense adobs químics i a base de la diversitat de cultius no és possible sense un temps de transició, durant el qual la producció davalla i els ingressos també.

Ferragut contà que «les subvencions que els pagesos reben per fer agricultura ecològica són ridículs. I també comentà que «S'Era funciona bé perquè procuram tenir una mica de tot. I nosaltres no som una herboristeria o una tenda per a vegetarians, per exemple, també venem sobrassada ecològica feta a Mallorca i carn que ens arriba de Catalunya».

«I vull afegir una altra cosa», digué. «Els preus són més cars, però si tu menges una poma ecològica t'omples més que amb una de normal. Jo crec que comparar preus és un error, perquè el procés de producció és diferent. L'ecològic proporciona més substància a l'aliment i això ho notes».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris