nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
26°

Set barris de Palma superen ja Macau i Hong Kong en densitat d'habitants

L'alta concentració de població incrementa la irritació i els comportaments violents


Set barriades de Palma superaven a principi del 2004 la densitat de població de les regions amb més habitants per quilòmetre quadrat del món: els territoris xinesos de Macau i de Hong Kong, i els microestats de Mònaco i de Singapur.

Segons les dades disponibles a l'Ajuntament de Palma, les zones de la ciutat que s'inclouen en aquest club «selecte» són Son Ximelis, amb 567'03 habitants per hectàrea; el Camp d'en Serralta, que en té 391'77; Pere Garau, que arriba a 368'63; Can Capes, que en té 323'02; Foners, amb 290'94 i Son Canals, que en té 288'91.

Macau, que segons la base de dades internacional de l'Oficina del Cens del Govern dels Estats Units, és el territori amb major densitat del món, té 278'3 habitants per hectàrea. Mònaco, que vendria a continuació, arriba a 160 habitants per hectàrea. Singapur, el següent territori més dens, en té 76'4. Per acabar, Hong Kong, moltes vegades exemple d'aquestes situacions, se situa com el quart territori amb més densitat, amb els seus 75'6 habitants per hectàrea.

Si bé a primera vista sembla sorprenent, l'existència a Palma de barris que superin la mitjana dels països amb més població per hectàrea del món, el fet és que la densitat passa els límits imaginables quan un barri té construccions intensives i es veu mancat d'espais verds o no urbanitzats. Aquest és el cas de les zones de Palma esmentades. Per contra, aquests territoris tenen certes àrees verdes que envolten els seus centres urbans, i això redueix de manera dràstica la densitat registrada pels indrets més cèntrics.

Això és el que succeeix al municipi de Palma. Mentre algunes barriades superen els 300 habitants per hectàrea, el fet de tenir zones verdes i rurals -com el bosc de Bellver, Son Ferriol, Establiments o el Pla de Sant Jordi- redueix fins a 17'79 habitants la densitat de població del municipi. Així i tot, és una quarta part de la densitat de Hong Kong.

Un registre que queda molt enfora dels esmentats és el de tota l'illa de Mallorca, que supera de poc els dos habitants per hectàrea. S'ha de tenir en compte que al conjunt de l'Estat espanyol la densitat arriba tan sols a 0'8 habitants per hectàrea.

Segons el catedràtic de Geografia Humana de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Pere Salvà, «és molt difícil fixar una densitat de població aconsellable perquè depèn dels recursos potencials i de les zones verdes i els parcs que existeixin a les barriades. Jo diria que a Palma una zona amb més densitat que la que li correspon és Son Gotleu, ja que no hi ha infraestructures. També passa a les barriades noves creades amb l'especulació. Són zones on no hi ha recursos lligats al nombre de veïns». Ara bé, segons el parer de Salvà «Palma té un model de dispersió, d'adossats, i un de construcció intensiva».

L'alta densitat, segons el titular de Geografia Humana de la UIB, pot causar «angoixa residencial, irritació, tensió i violència, que no té perquè ser només física, sinó que es pot expressar de moltes maneres -en les relacions socials, a través de la violència verbal, en la conducció, etc. Són circumstàncies que poden fer que en qualsevol moment una persona arribi a esclatar i comenci a pegar tirs amb un arma sense motiu aparent o a llançar objectes des del balcó al carrer».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris