algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 22°
18°

El Govern no descarta eliminar l'òrgan que certifica els coneixements de català

Fiol acusa els examinadors de fer «xantatge» i de practicar una «presa d'ostatges»

56982

El conseller Fiol carregà contra els examinadors als passadissos del Parlament.

PERE BOTA.

El conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol, no va descartar ahir que en un futur es pugui eliminar la Junta Avaluadora de Català (JAC), òrgan encarregat de certificar els coneixements en llengua catalana. El responsable autonòmic va culpar els examinadors de la JAC d'haver provocat, amb la seva «actitud irresponsable» de concedir un aprovat general, el retard administratiu «enorme» que ha comportat l'ajornament indefinit de les proves previstes per al juny.

«En aquests moments no som capaç d'avaluar si seguirà sent o no necessària l'existència de la Junta Avaluadora», va apuntar Fiol, qui recordà que a zones com Catalunya s'atorguen els certificats a través d'un altre sistema. En tot cas, va advertir que la decisió no està ara a la seva agenda i que, en cap cas, la hipotètica supressió de la JAC suposaria la desaparició dels estudis del nivell de català, de l'exigència de coneixements lingüístics o de l'atorgament de certificats.

El titular d'Educació va rebutjar ahir qualsevol responsabilitat en l'ajornament, fins després de l'estiu, de les proves de català previstes per al juny i carregà contra els col·laboradors de la JAC, a qui va acusar de perjudicar les persones inscrites, comparant la seva actuació amb una «presa d'ostatges». Segons Fiol, la decisió es prengué per les «dificultats operatives» que provocà l'aprovat general concedit per col·laboradors de la JAC. El conseller va obviar que l'aprovat només es concedí a Palma i que la resposta del Govern fou prescindir de la major part de col·laboradors de tot Balears.

Fiol considerà l'aprovat general una «il·legalitat» i qualificà l'actitud dels examinadors de «xantatge» al Govern, en condicionar suposadament la seva col·laboració a la retirada de les mesures lingüístiques anunciades, entre elles la d'atorgar el nivell C als alumnes que finalitzin l'ESO. En tot cas, es mostrà disposat a conversar amb el col·lectiu però apuntà la possibilitat de realitzar les proves amb personal de la Conselleria o mitjançant la contractació de personal extern.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris