lluvia ligera
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Rotger: «Si es recupera el consens, per què no reformar la Constitució i l'Estatut?»

Creu que la modificació del Senat no planteja grans diferències entre partits

-S'ha de adaptar el PP a les circumstàncies derivades dels resultats de les eleccions generals? S'han de realitzar ajustaments en el discurs?
-Sí i ja en tenim mostres. Matas ha proposat un acord al PSIB-PSOE que garantiria les inversions necessàries en carreteres a canvi d'ajornar l'execució de l'autovia Inca-Manacor. Ha reconegut un paper important d'intermediari al secretari general dels socialistes, Francesc Antich. Allò més important és que les relacions entre el Govern central i l'autonòmic es desenvolupin en un marc de lleialtat institucional i que es respectin les regles del joc. No tan sols en relació amb les carreteres, sinó també quant a la compensació de la insularitat a través del Règim Especial. Esper que el Govern de Zapatero respecti els convenis firmats.

-No ha estat molt agre el discurs del PP sobre el català i la normalització?
-La qüestió de la llengua hauria de quedar fora del debat polític i no ens hauria d'enfrontar. Durant la legislatura passada, el PSM estirà massa cap a un costat. Ara seria bo que la temperatura de la discussió es rebaixàs. L'Estatut d'Autonomia estableix el bilingüisme, però també que el català ha de ser objecte d'especial protecció. És obvi que el castellà té una bona salut com ho demostra el fet que, llevat d'aquest diari i d'alguns altres mitjans audiovisuals, la majoria dels mitjans de comunicació sigui en castellà. Aquesta atenció especial cap al català és més necessària ara perquè la nostra població ha crescut molt amb la immigració dels darrers anys.

-Constituteix una desqualificació de la conselleres d'Obres Públiques, reconèixer que l'autovia Inca-Manacor no és una prioritat?
-No. De tota manera, des de l'Ajuntament d'Inca sempre hem mantingut que l'autovia no era cap prioritat. Que la prioritat eren les vies de circumval·lació perquè, sobretot els caps de setmana, no poden absorbir el trànsit. El president Jaume Matas ha ajornat l'execució de l'autovia Inca-Manacor perquè era el projecte més polèmic i el punt de discrepància més fort amb el Partit Socialista.

-Manteniu que Cristòfol Soler s'avançà al seu temps?
-Sí. L'únic error de Cristòfol Soler va ser que no va calcular la seva força, sobretot en relació amb la protecció del territori i amb la normalització. Tot el que va dur endavant era al programa electoral amb què el PP va acudir a les eleccions de 1995. Es produí la paradoxa que, pel fet de dur endavant el nostre programa, suscità crítiques internes. Però s'ha demostrat que anava pel bon camí. L'any 1999, el president Jaume Matas aprovà les Directrius d'Ordenació del Territori (DOT), que encara són vigents. Vull recordar que, quan el president Matas aprovà les DOT, també tingué oposició dins el Partit Popular. Abans aprovà el Decret de mínims, que garanteix que, si més no, el 50% de l'ensenyament es realitzi en català i també és vigent encara. El Pacte de Progrés no modificà ni les DOT ni el Decret de mínims. Soler es va equivocar en la mesura del temps i es va trobar tot sol. No he ocultat mai que em va disgustar molt com es liquidà l'assumpte. S'ha vist que no anava tan errat.

-Ha de recuperar el PP l'experiència dels temps que ha governat a les Balears amb una Administració socialista a Madrid?
-N'hem d'aprendre. Hem de ser positius. No pot ser que sempre estiguem enfrontats. Hem donat un marge de confiança a Zapatero perquè demostri que creu en el diàleg i en la pluralitat. També esperam que el PSIB-PSOE sigui conseqüent i que afavoreixi el consens perquè el desenvolupament del Règim Especial de les Balears sigui una realitat.

-No us escandalitzau per una reforma de l'Estatut o de la Constitució?
-La Constitució i els estatuts d'Autonomia ens dotaren d'un marc de convivència inèdit. Ara bé, l'immobilisme no és bo per si mateix. Si es recupera l'esperit de consens, per què no es poden reformar? Ens hem d'asseure i n'hem de poder parlar. Per ventura, no hi ha tantes de diferències 132 entre el que proposam. Crec que això succeeix amb la reforma del Senat i amb la prevalença dels homes en la línia successòria de la Corona. En relació amb l'Estatut, si els socialistes creuen que és necessària una policia autonòmica, també n'hem de poder parlar.

-Apostau clarament per una recuperació del diàleg entre els partits polítics. El podeu afavorir com a president del Parlament balear?
-Passades les eleccions europees, s'entrarà en nou període per la llunyania de noves convocatòries. Així, passat l'estiu, per ventura serà un bon moment per obtenir el consens per al nomenament del Síndic de Greuges. També ens mantindrem observants sobre el desenvolupament dels estatuts de les comunitats històriques. Seria bo que hi hagués consens si es produeixen discriminacions. Sobre aquest aspecte el president Matas ja ha expressat quina era la posició del Partit Popular.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris