algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
14°

L'evolució de l'economia de Balears depèn en un 70% del sector privat

La influència de la iniciativa pública és de les més baixes del món

La importància del sector privat sobre l'evolució de l'economia de les Balears és de les més altes del món. El 68'5% del Producte Interior Brut (PIB) de la nostra comunitat prové del capital generat per les empreses turístiques, de construcció i industrials, mentre que el sector públic tan sols hi aporta el 71'5%.

Quant a la resta de països del món, podem veure que les Balears ocupen el primer lloc en el rànquing d'importància del sector privat. Segons dades del Fons Monetari Internacional -FMI- i de la Caeb, mig punt per sota de la nostra comunitat es troben els Estats Units d'Amèrica (68%) i a gairebé quatre el Japó (64'1%). Convé destacar, també, que el pes del sector públic augmenta a mesura que ens acostam al nostre entorn europeu. Així, per exemple, al Regne Unit assoleix el 40% i a l'Estat espanyol és del 42'4%, a França és del 54% i a Suècia del 64'7%.

La singularitat del nostre mercat, amb menys intervencionisme que la resta, fa que sigui molt més lliure i disposi d'una major flexibilitat. Si bé els vents de l'economia bufen en contra, les administracions públiques han de fer un major esforç per redreçar la situació.

Vicenç Tur, economista de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (Caeb), afirmà que el pes del sector privat «explica el comportament millor de l'economia illenca respecte de les altres». Tot i això, «aquest context no evita que situacions conjunturals i extraordinàries, com l'11-S, la guerra de l'Iraq o l'alentiment econòmic dels nostres mercats emissors, no pugui afectar de manera seriosa la marxa del nostre teixit productiu», explicà Tur.

Durnt els darrers quatre anys, el PIB de les Balears ha patit una recessió forta. Amb un creixement del 0'3% al llarg del 2003, l'evolució econòmica de les Illes ha entrat en un procés d'alentiment en el qual el paper del sector públic s'haurà d'intensificar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris