algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
13°

L'escriptor Ali Lmrabet i el Sàhara reclamen un Marroc democràtic

El periodista participà en la celebració del 30 aniversari de la RASD

El 30 aniversari de la República Àrab Sahariana va donar peu ahir a un acte a Palma organitzat per l'Associació d'Amics del Poble Saharià amb dos convidats de luxe: el representant del Front Polisario a Brussel·les, Mohamed Sidati, i el periodista del Rif, Ali Lmrabet, que ha estat set mesos i mig empresonat al Marroc acusat de criticar el rei Mohamed VI. Sidati i Lmrabet varen coincidir a demanar un canvi al règim de Rabat, amb independència que els seus objectius últims no és el mateix: Sidati cerca la independència del Sàhara i Lmrabet la democratització del Marroc.

La trobada d'ahir no era gens fàcil des d'un principi. Pel senzill fet de ser en el mateix indret que un representant del Polisario, Lmrabet està convençut que «em diran que som el Josep Lluís Carod-Rovira del Marroc». El tema d'ahir era el Sàhara, sobre el qual Lmrabet pensa que «és marroquí», però considera que «se'ls ha de donar una autonomia generosa» i quelcom més: una democràcia a tot l'Estat. Lmrabet assegura que «estic cert que si hi ha un referèndum diran que no volen ser marroquins, però perquè ningú vol formar part d'una monarquia bananera. El que hem de fer és oferir-los un Marroc democràtic i federal, però ara ningú no pensa així. Al Marroc tu ets marroquí per la força».

La sensibilitat d'aquest periodista i el seu punt de vista diferent de l'oficial no és casual, és natural d'Alhucemas, del Rif, la coneguda com a «província rebel» del regne Alauïta i que ni el monarca gosa visitar. Lmrabet estava preocupat pel terratrèmol que ha viscut la seva terra de naixement i les conseqüències polítiques que està vivint el seu poble, on diàriament es produeixen manifestacions contra el règim de Rabat. «No és que se sentin abandonats, és que estan abandonats. Tanmateix, no esper que aquest terratrèmol físic n'ocasioni un de polític. Al Rif, a diferència de la Cabília algeriana la població no està ni polititzada ni organitzada». Així i tot, Lmrabet veu «la llum al final del túnel».

Per la seva part, Mohamed Sidati va explicar que després que el Marroc bloquejàs la celebració del referèndum per l'autodeterminació «nosaltres acceptàrem el Plan Baker, que suposa una autonomia transitòria i un referèndum i el Marroc tampoc no l'ha acceptat. Crec que fa falta més pressió internacional. Espanya ho ha fet bé, però crec que encara pot fer més». Sidati va comprendre la situació que viu el poble del Rif i s'oferí a col·laborar.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris