algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

El Consell pagarà entre 31 i 62 euros al mes als empleats que millorin el seu català

El CIM es gastarà uns 600.000 euros si els 2.000 treballadors en perfeccionen el nivell

69006

Buils presentà el pla acompanyat per Munar, Mulet, Julià i representants sindicals.

El Consell de Mallorca pagarà un complement de productivitat d'entre 31 i 62 euros mensuals als seus empleats que superin en un grau o més el nivell de coneixement de català exigit per al lloc de treball que ocupin. A través d'aquest decret, la institució vol incentivar l'ús de la llengua per part dels seus 2.000 treballadors, inclosos els de l'Institut de Serveis Socials i Esportius, i preveu una despesa màxima anual de 575.112 euros.

D'aquesta manera es fa efectiu el compromís que la presidenta del Consell, Maria Antònia Munar, va assumir en el darrer debat de l'Estat de Mallorca. Munar va afirmar ahir que amb la proposta es vol fomentar l'ús de la llengua pròpia, «en positiu i no des de la imposició», i va avançar que la mesura forma part d'un ampli pla de normalització lingüística que es presentarà en breu.

Aquest pla, que tendrà una vigència de cinc anys, afectarà diversos departaments del Consell i no només incentivarà l'ús de la llengua entre els treballadors de la institució, sinó que inclourà l'edició de material didàctic en català, la convocatòria de premis literaris i el seguiment de l'ús del català, entre altres mesures.

El decret presentat ahir estableix que el plus de productivitat serà de 31 euros mensuals per als empleats que superin en un grau el coneixement de català exigit per al lloc de feina que ocupen i de 62 euros per als qui el superin en dos o més graus. Per obtenir l'acreditació, els afectats hauran de presentar certificació oficial del seu nivell de català, que els consellers executius comprovaran per poder acordar la concessió personalitzada d'aquest complement.

El conseller de Presidència, Francesc Buils, descartà que el plus, considerat oficialment un complement de productivitat, pugui ser anul·lat pels tribunals perquè és «objectiu», «no depèn de cap voluntat política» i es concedirà als treballadors que «demostrin una major eficiència en un lloc determinat».

L'objectiu és que tots els treballadors del Consell, uns 2.000, puguin gaudir del complement. Segons les dades de la institució insular, 659 empleats tenen el nivell A de català, 590 tenen el B, 295 el C i dos el D. Actualment, un 5% dels treballadors tenen el nivell superior en un grau i un 1'5% el tenen en dos graus. Si tots cobrassin el complement salarial, suposaria una despesa anual de 575.112 euros per a la institució.

Segons Munar, el coneixement de la llengua dels treballadors del Consell «serà ben aviat el més alt de totes les institucions». El departament de Presidència i la Part Social de la institució faran un seguiment trimestral de l'evolució. «Volem que els treballadors sentin la llengua com un objectiu», assegurà el conseller Buils, qui comparegué acompanyat per Munar, la vicepresidenta segona, Dolça Mulet, i el director insular de Normalització Lingüística, Miquel Julià. Representants dels sindicats STEI i CSI-CSIF van aparèixer al costat dels polítics per donar suport públicament a la mesura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris